LOV NA EL CHAPOVOG SINA: Pogledajte kako su pripadnici zloglasnog narkokartela oružjem za specijalne namjene pokušali oboriti lake jurišne avione (VIDEO)

Prema objavljenim snimkama, pripadnici kartela Sinaloa pokušali su spriječiti raciju i hapšenje Ovidija hicima iz poluatomatskih protumaterijalnih snajperskih pušaka Barrett M82, a razvio ih je američki Barrett Firearms i poznate su kao 'lake pedesetice' zbog svog kalibra .50 BMG.

  • Hronika

  • 09. Jan. 2023  09. Jan. 2023

  • 0

Grad Culiacan pretvoren je prošlog četvrtka u ratnu zonu nakon racije meksičke vlade koja je dovela do uhićenja Ovidija Guzmana Lopeza, jednog od sinova bivšeg kralja kartela Sinaloa, Joaquina Guzmana El Chapa, a koji se trenutno nalazi u zatvoru u Sjedinjenim Državama. Ovidio je nakon uhićenja prevezen u Ciudad de Mexico, a sukobi između vladinih snaga i kartela nastavili su se nesmanjenom žestinom.

Prema objavljenim snimkama, pripadnici kartela Sinaloa pokušali su spriječiti raciju i hapšenje Ovidija hicima iz poluatomatskih protumaterijalnih snajperskih pušaka Barrett M82, a razvio ih je američki Barrett Firearms i poznate su kao 'lake pedesetice' zbog svog kalibra .50 BMG. Riječ je o puškama za specijalne namjene koje koriste moćno streljivo izvorno razvijeno za tešku strojnicu Browning M2. Puška M82 ima učinkovit domet od 1,8 kilometara, a oklopno-probijajuće i višenamjensko norveško-finsko streljivo Raufoss Mk 221 omogućuje joj djelotvorne operacije protiv primjerice lakše oklopljenih vozila ili letjelica na stajanci.

Na jednoj od objavljenih snimaka vidi se kako pripadnici kartela pucaju iz M82 na laki jurišni avion tipa T-6C+ Texan II, kakve meksičko ratno zrakoplovstvo, osim za trenažu, koristi za operacije protiv krijumčara droge.

O kakvom intenzitetu sukoba je riječ, ponajbolje govori podatak da su meksički Texani II i PC-7 odnedavno opremljeni podvjesnikom HMP-250 tvrtke FN Herstal koji kombinira tešku strojnicu s 250 metaka kalibra 12,7 milimetara i tri vođene rakete zrak-zemlja promjera 70 milimetara.

Podvjesnici s vođenim raketama, koje su više fokusirane na cilj od nevođenih raketa, nabavljeni su kako bi se maksimalno izbjegao rizik od izazivanja kolateralne štete koju nosi zračni napad u gustom urbanom okruženju. Online softver za praćenje letova pokazao je da su u istoj akciji korišteni vojni nadzorni i izviđački zrakoplovi, uključujući pomorski nadzorni avion meksičke mornarice CN-235 Persuader i posebno konfigurirani Beechcraft King Air meksičkog ratnog zrakoplovstva, a koji je nadlijetao područje pod kontrolom narkokartela kao podrška početnom napadu, potom prateći kasnija kretanja pripadnika kartela.

Prema izvješćima meksičkih medija, pripadnici kartela uspjeli su natjerati laki teretni zrakoplov C-295 meksičkog ratnog zrakoplovstva da hitno sleti u Culiacan nakon što su pucali na njega. Nejasno je kakvu je štetu zrakoplov zapravo pretrpio, ali video koji kruži društvenim mrežama prikazuje kako ga gase vatrogasna vozila. U pucnjavi je oštećen i putnički avion Embraer ERJ-190LR kompanije Aeromexica koji je polijetao iz međunarodne zračne luke Bachigualato u Culiacanu, no srećom nitko nije ozlijeđen. Postoji mogućnost da su pripadnici narkokartela nasumično pucali na putničke avione kako bi spriječili Ovidijev transfer u Ciudad de Mexico.

Ovo nije prvi okršaj sigurnosnih snaga s kartelom Sinaloa ovakvog intenziteta. Tijekom 2019. godine, prilikom tadašnjeg pokušaja Ovidijevog uhićenja, narkokartel je u borbi protiv vladinih snaga također koristio puške Barrett i teške strojnice M2 postavljene na improvizirane oklopne kamione koji se nazivaju 'narkotenkovi'. Budući da ta borba nije ukazivala na mogućnost primirja, meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador naredio je puštanje Ovidija, rekavši da je to neophodno kako bi se 'zaštitili životi građana'.

Već desetljećima Sinaloa i drugi meksički narkokarteli značajno proširuju svoje arsenale. Između ostalog, karteli koriste male komercijalne dronove napunjene improviziranim eksplozivnim teretom za izvođenje napada na snage sigurnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...