PROFESOR ANTO DOMAZET NE KRIJE ZADOVOLJSTVO: "Obistinile su se moje prognoze…“

"U svakom slučaju pozitivni signali usporavanja inflacije", poručio je profesor Domazet.

  • Ekonomija

  • 10. Jan. 2023  10. Jan. 2023

  • 0

Cijena prirodnog plina ipak se kreće (na dole), poručio je profesor Anto Domazet, stručnjak iz oblasti ekonomije.

"Obistinilo se predviđanje o kretanju cijena prirodnog plina za prvi kvartal 2023. koje sam iznio u razgovoru za BHT 2. i N1 TV 4. januara 2023.

Istina, predvidio sam 10% pad cijena, a evo, bit će 9,6%.

Ističem da su i neki drugi dobro uključeni u ovaj problem predviđali pad cijene plina u prvom kvartalu 2023. Posebno ističem Almira Bećarevića, mislim da je on bio veći optimista s procjenom pada cijena plina do 20%.

Pad cijene je rezultat pada cijene nafte kao supstituta plinu i pada kursa dolara, te povećanja troškova transportnih operatera iz Republike Srpske.

U svakom slučaju pozitivni signali usporavanja inflacije, jer sada treba očekivati ​​i pad cijene grijanja u Sarajevu, zaključio je Domazet.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...