OGLUŠILI SE O NEUSTAVNI DAN RS: Sva jalova razočarenja, zabrinutosti i pozivi Ambasade SAD dok HDZ i SNSD jačaju i dijele BiH

Slično radi i visoki predstavnik Christian Schmidt koji iskazuje zabrinutost ili zaželjenje, ali bez adekvatnih poteza koji bi jednom zauvijek zaustavili štetne politike koje razaraju Bosnu i Hercegovinu.

  • Politika

  • 10. Jan. 2023  10. Jan. 2023

  • 7

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini aktivna je kada je riječ određenim procesima unutar BiH, redovno se oglašavaju na društvenim mrežama i uredno odgovaraju na medijske upite. U većini takvih izjava iskazuju razočarenje ili neslaganje s određenim destruktivnim događajima ili pojavama unutar Bosne i Hercegovine, piše novinska agencija Patrija.

No, ništa nakon toga se ne desi. Slično radi i visoki predstavnik Christian Schmidt koji iskazuje zabrinutost ili zaželjenje, ali bez adekvatnih poteza koji bi jednom zauvijek zaustavili štetne politike koje razaraju Bosnu i Hercegovinu. U njegovom slučaju, čak suprotan efekat imamo, svojim odlukama ojačao je HDZ, dok u slučaju Republike Srpske i Milorada Dodika ne čini ništa!

Posljednjim takvim objavama svjedočili smo povodom proslave neustavnog dana Republike Srpske.

Ambasada SAD 9. Januar 2023.

"Odluka Milorad Dodika da daruje i nagradi Vladimira Putina, čovjeka koji je pokrenuo neizazvanu invaziju na Ukrajinu koja je rezultirala smrću hiljada civila i masovnim uništavanjem infrastrukture je za osudu. To je odbacivanje vrijednosti euroatlantske zajednice i na pravu baziranog međunarodnog poretka.

Također, odluka gospodina Dodika da proslavi deveti januar je ilegalna. Ona krši odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine prema kojoj je obilježavanje neustavno. Pozivi na nezavisnost RS-a, koji su ponovljeni jučer sa lažnim tvrdnjama o ovlastima i pokušajima da se podriva država Bosna i Hercegovina gura državu na opasan put. Republika Srpska će samo uništiti sebe i one oko sebe gurajući fatamorganu o nezavisnosti", oštro su zaključili iz ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini”.

Sjedinjene Američke Države su duboko zabrinute izvještajima o govoru mržnje, veličanju ratnih zločinaca i provokativnim incidentima usmjerenim protiv povratnika u Republiku Srpsku tokom prethodnog vikenda, kazali su iz Ambasade SAD u BiH za Federalna.ba.

Prošle godine, tačnije 11.januara 2022. godine iz Ambasade SAD su pozvali nadležne vlasti da, bez odlaganja, provedu istragu incidentima, a njihove vinovnike pozovu na odgovornost.

- Održivi povratak izbjeglih lica predstavlja važan aspekt Dejtonskog mirovnog sporazuma i vlasti Bosne i Hercegovine dužne su povratnicima osigurati da žive u bezbjednom i sigurnom okruženju, bez uznemiravanja i zastrašivanja - naveli su su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD.

Podsjetimo, tokom obilježavanja neustavnog dan prošle godine širom ovog entiteta zabilježeni su incidenti, provokacije i uvrede prema građanima nesrpske nacionalnosti i Bošnjacima.

Godinu dana kasnije ništa od zabrinutosti i poziva nismo imali nikakve koristi. U ovom trenutku sadašnji ambasador Michael Murphy još nije bio došao, a akreditive će predate 23. februara 2023. Godine.

Od tada do danas bezbroj je jalovih reakcija žaljenja, poziva i na kraju rada s onim čiji su rad kritikovali i osuđivali.

U nastavku donosimo ključnu zabrinutost, kritiziranje i reakcije Amabasade SAD u prošloj godini.

AMBASADA SAD 18. JANUAR 2022.

Ni prije, a pogotovo nakon proširenih sankcija koje su SAD uvele predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku, on ne bira riječi kada govori o zvaničnicima SAD ili visokom predstavniku Christianu Schmidtu. Dodik se već nekoliko puta obrušio na Gabriela Escobara, zamjenika pomoćnika državnog sekretara, a u posljednjih nekoliko dana čak je dva puta spominjao Amerikance u kontekstu svoje likvidacije.

Prvi put je to bilo na dan kada je OFAC objavio nove sankcije zbog korupcije Dodiku, a drugi put jučer na press-konferenciji u Banjoj Luci.

“Od Amerikanaca očekujem još da me ubiju, da me smaknu. Pa želim javnosti da kažem ako se to desi da su to uradili Amerikanci uz asistenciju Britanaca”, rekao je Dodik 5. januara. A jučer je iznio direktnu optužbu na račun Escobara.

"Poznajem onog Escobara i mislim da čovjek ima potencijal da naredi i da se neko likvidira", kazao je Dodik.

Zatražili smo i stav Ambasade SAD o ovim optužbama.

“Navodi koje je član Predsjedništva BiH Dodik iznio jučer u vezi zamjenika pomoćnika državnog sekretara Escobara su očigledno apsurdni”, naveli su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

(EPILOG - DO DANAS SE NIŠTA NIJE PROMIJENILO)

AMBASADA SAD 29. JANUAR 2022.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon pregovora bh. lidera sa međunarodnim predstavnicima koje se vode o izmjenama izbornog zakona u Neumu.
“Bilo koje rješenje mora potpuno implementirati odluke Evropskog suda za ljudska prava, što je obaveza prema Dejtonskom sporazumu. Sve strane su odgovorne za potpunu implementacija i bilo koje rješenje mora biti u skladu sa EU standardima.

Stručnost Venecijanske komisije u ovom procesu je neprocjenjiva. Cijenimo one strane koje su izabrale da se posvete ovom teškom, ali neophodnom razgovoru o reformama koje su potrebne kako bi se zemlja pomjerila ka naprijed. Kompromis je ono što osigurava euroatlantsku budućnost Bosne i Hercegovine”, navodi Ambasada SAD-a.

(EPILOG – PODRŽALI SU ODLUKU SCHMIDTA KOJA NIJE UKLJUČILA PRESUDE EVROPSKOG SUDA IZ STRAZBURA)

AMBASADA SAD 22. FEBURARA 2022.

Negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo i iznova donosi patnju preživjelima. Pojedinci, a ne cijele etničke grupe, odgovorni su za ratne zločine i genocid, navodi se u odgovoru Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o zaključku koji će se naći u srijedu, 23. februara pred delegatima Doma naroda BiH o poništavanju zabrane negiranja genocida.

Iz Američke ambasade dodaju da bi Parlamentarna skupština BiH trebala usvojiti amandmane na Krivični zakon koji zadovoljavaju standarde neophodne za put BiH ka EU i daju doprinos pomirenju.

"Sigurnost i prosperitet svih u BiH zahtijevaju od njenih čelnika da rade zajedno kroz odgovarajuće institucije na izgradnji povjerenja, međusobnog poštovanja, pomirenja i funkcionalnosti", ističe se u odgovoru za RSE.

(EPILOG – NEGIRANJE GENOCIDA JE KONTINUIRANA POJAVA – BEZ IJEDNE OPTUŽNICE)

AMBASADA SAD 25. FEBRUAR 2022.

Predanost SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH je čvrsta, a nijedna treća strana nema pravo glasa u sigurnosnim aranžmanima između NATO-a i suverenih zemalja, poručili su iz Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini. Objava je uslijedila u jeku rata koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine i sveopće zabrinutosti da bi se to moglo odraziti i na Bosnu i Hercegovinu.
Diplomate, svjetski mediji i analitičari ujedinjeni su u ocjeni da bi ruski predsjednik Vladimir Putin preko svojih balkanskih produženih ruku Aleksandra Vučića i Milorada Dodika mogao kao sljedeću metu ciljati Bosnu i Hercegovinu.

Zabrinutost je tim veća nakon posljednjih separatističkih poteza Dodika i rukovodstva entiteta Republika Srpska.

(EPILOG – AMBASADA SAD PODRŽALA USPOSTAVU VLASTI SA SMJERNICAMA U KOJIMA NEMA PRISTUPANJA BIH NATO-u)

AMBASADA SAD 4. MART 2022.

U BiH sve je izraženiji strah od toga da bi se 'ukrajinski scenarij' mogao desiti i u BiH! Uvažavajući sve okolnosti i veliki ruski utjecaj na političare u Republici Srpskoj, koji se otvoreno stavljaju na stranu Rusije u agresiji na Ukrajinu evropski zvaničnici sve glasnije govore o neophodnosti uključenja BiH u Evropsku uniju.

Neki eventualni brzi put BiH ka EU, a kako bi se eventualno izbjegli mogući problemi, za Patriju su komentarisali i iz Ambasade SAD.

„SAD podržavaju euroatlantske težnje Bosne i Hercegovine. Zajedno s našim saveznicima i partnerima, nastavit ćemo raditi kako bi pružili podršku u procesu reformi neophodnih za napredak BiH ka članstvu u EU.

(EPILOG – AMBASADA SAD PODRŽALA USPOSTAVU VLASTI SA SMJERNICAMA U KOJIMA NEMA PRISTUPANJA BIH NATO-u)

AMBASADA SAD 25. MART 2022.

Američka ambasada se oglasila novom porukom političkim liderima i strankama. "SAD bi pozdravile koordinirane aktivnosti političkih partija kako bi postigli status kandidata EU. Političke stranke koje pozivaju na ubrzani put u članstvo istog dana kada su glasali protiv ključnih EU reformi nisu iskrene i nisu ozbiljne u pogledu poboljšanja života ljudi za koje tvrde da ih predstavljaju", navode iz Ambasade SAD.

Podsjećamo, na jučerašnjoj sjednici Doma naroda PS BiH delegati su odbili da po hitnoj i skraćenoj proceduri razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju sukoba interesa kao i Prijedlog zakon o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV.

(EPILOG – HDZ I SNSD KOJI SU ZAKOČILI USVAJANJE ZAKONA POŽELJNI U VLASTI)

AMBASADA SAD 12. APRIL 2022.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt upotrijebio je Bonske ovlasti i obustavio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koji se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS, a reagirala je i Ambasada SAD u BiH.

- Žalosno je što su čelnici RS odbili da se konstruktivno angažuju po pitanju državne imovine i umjesto toga su odlučili da preduzmu antidejtonsku, neustavnu, jednostranu akciju.
Njihovo odbijanje da u dobroj vjeri učestvuju u institucijama na državnom nivou i u pregovorima o državnoj imovini nije ostavilo međunarodnoj zajednici drugog izbora osim da djeluje - naveli su iz Ambasade SAD na zvaničnom Twitter profilu.

(EPILOG – MILORAD DODIK NEDAVNO PONOVO U NSRS USVOJIO ZAKON O NEPOKRETNOJ IMOVINI)

AMBASADA SAD 26. APRIL 2022.

Ambasada SAD-a oglasila se u vezi dešavanja na Domu naroda PSBiH.

"Današnja dešavanja u Domu naroda Parlamenta BiH bila su kolektivni neuspjeh političkih predstavnika da ispune svoje ustavne obaveze. HDZ BiH je uz podršku SNSD-a neprimjereno iskoristio hitnu proceduru da podnese prijedloge izborne reforme za koje je već utvrđeno da su u suprotnosti sa pravnim standardima EU i standardima ljudskih prava. To je uključivalo vlasništvo političkih stranaka nad izbornim mandatima, model sa dvije liste za Predsjedništvo BiH koji bi predstavljao daljnju etničku podjelu i druge regresivne elemente.

Odluka SDA da zloupotrijebi kvorum za blokiranje rasprave također nije bila u skladu sa principom funkcionalnih, demokratskih institucija. Nesuglasice treba rješavati debatom i glasanjem, a ne bojkotom. Opstrukcija i bojkot institucija na državnom nivou destabilizuju antidejtonsko ponašanje, bez obzira ko to čini.

Umjesto recikliranja neuspjelih, maksimalističkih prijedloga i opstrukcije rada institucija, političke stranke bi se trebale fokusirati na ostvarive reforme i djelovanje na jačanju demokratskih institucija BiH. Ovo uključuje, u najmanju ruku, odobrenje Vijeća ministara za finansiranje općih izbora u oktobru i odobrenje Parlamenta zakona o integritetu izbora na osnovu doprinosa CIK-a, civilnog društva i ODIHR-a. Lideri BiH imaju duboku odgovornost da učestvuju u upravljanju, izgrade konsenzus i ispune očekivanja građana o pravovremenim, demokratskim izborima i napretku ka prosperitetnijoj budućnosti u euroatlantskoj zajednici naroda", saopćeno je.

(EPILOG – ZAKON JE JOŠ UVIJEK ŽIV, A AMBASADA JE PODRŽALA ODLUKE SCHMIDTA KOJE SU UČVRSTILE HDZ U VLASTI)

AMBASADA SAD 5. APRIL 2022.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović uputio je pismo brojnim međunarodnim dužnosnicima u kojem izražava duboku zabrinutost zbog današnje odluke Centralne izborne komisije (CIK) o raspisivanju Općih izbora bez izmjene Izbornog zakona u cilju otklanjanja svih utvrđenih diskriminacija. U tom pismu najavio je da će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju Bosne i Hercegovine na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, čime će se, kako tvrde, osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskoga konstitutivnog naroda u BiH.

Iz Ambasade SAD-a u izjavi za Patriju u vezi ovog pisma ističu da svi bh. čelnici imaju ustavnu odgovornost da osiguraju građanima izvršenje njihovog demokratskog prava da glasaju na slobodnim, fer i pravovremenim izborima.

"Opstrukcije finansiranja i održavanja izbora i prijetnje daljnjom podjelom BiH su antidejtonske, destabilizirajuće i u suprotnosti sa euroatlanskim putem BiH. Vrijeme je da lideri prihvate
odgovornost za unaprijeđenje stvarnih reformi, kao što su vladavina prava i zakoni koji regulišu integritet izbornog procesa, koje mogu pokrenuti BiH naprijed i omogućiti glasačima da biraju ko je posvećen borbi protiv korupcije i radu na prosperitetu BiH", kažu iz Ambasade SAD-a za NAP.

(EPILOG – DO IZBORA SMO DOŠLI NAKON ŠTO JE SCHMIDT NAMETNUO BUDŽET – POSLJEDICA ZA ONE KOJI SU BLOKIRALI NIJE BILO)

AMBASADA SAD 17.MAJ 2022.

Američka ambasada u BiH oglasila se i poručila da je odluka HDZ-a BiH da blokira finansiranje izbora na današnjoj sjednici Vijeća ministara bila neodgovorna i neopravdana.
"Institucije BiH imale su više nego dovoljno vremena da ispune svoju ustavnu odgovornost i osiguraju sredstva za ovu najosnovniju demokratsku funkciju - slobodne i poštene izbore", navode iz Ambasade SAD-a. Ponašanje HDZ-a po ovom, ali i drugim pitanjima posljednjih sedmica, uključujući protivljenje ključnim reformama koje zahtjeva Evropska unija - nije u skladu sa iskazanom opredijeljenošću stranke za euroatlantske integracije. Upravljanje, a ne opstrukcije i korupcija, jedini je put naprijed za BiH, njene konstitutivne narode i njene građane", poručili su iz Američke ambasade.

Podsjećamo Vijeće ministara danas nije usvojilo Prijedlog odluke o odobravanju raspodjele i korištenja dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina zbog protivljenja ministara HDZ-a BiH.

(EPILOG – DO IZBORA SMO DOŠLI NAKON ŠTO JE SCHMIDT NAMETNUO BUDŽET – POSLJEDICA ZA ONE KOJI SU BLOKIRALI NIJE BILO)

AMBASADA SAD 26. MAJ 2022.

Ambasada SAD nije krila razočarenje što ni danas nije usvojena odluka o finansiranju Općih izbora iako je održana sjednica Vijeća ministara BiH.

"Razočaravajuće je da je HDZ BiH ponovo odlučio blokirati finansiranje CIK-a da organizuje izbore 2. oktobra. Ovo je jasan napad na demokratska prava naroda ove zemlje. Riječ za stranku koja tvrdi da podržava euroatlantske aspiracije BiH dok opstruira izborni proces je: licemjerna", naveli su iz Ambasade SAD.

Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda oglasio se saopćenjem za javnost navodeći da danas nije razmatrana takva odluka.

(EPILOG – DO IZBORA SMO DOŠLI NAKON ŠTO JE SCHMIDT NAMETNUO BUDŽET – POSLJEDICA ZA ONE KOJI SU BLOKIRALI NIJE BILO)

AMBASADA SAD 31. MAJ 2022.

Pravo na mirno okupljanje temeljno je pravo zagrantovano u Ustavu BiH, a Sjedinjene Države oštro osuđuju ograničenja mirnih okupljanja, kažu iz Ambasade SAD-a u BiH.
"Danas, dok se pridružujemo odavanju počasti prijedorskim civilnim žrtvama, posebno smo zabrinuti što prijedorske vlasti ograničavaju obilježavanje godišnjeg skupa posvećenog komemoraciji civilnim žrtvama rata 1992-1995.

Vlasti Prijedora i RS imaju institucionalnu odgovornost za promicanje tolerancije i poštovanja prema žrtvama. Ograničavanjem da žrtave obilježavaju svoje stradanje narušava međusobno povjerenje i potkopava izglede za pomirenje, koje je neophodno kako bi se osigurala mirna i prosperitetna budućnost za sve građane BiH.

Sjedinjene Države nastavljaju pozivati vlasti BiH na svim nivoima da promoviraju prihvatanje sudski utvrđenih činjenica o ratu 1992-1995, odaju počast svim civilnim žrtvama, pomognu preživjelima i traže pravdu", objavljeno je na Twitter nalogu Ambasade SAD-a u BiH.

(EPILOG – I DANAS JE SVE ISTO, NO UPRKOS ZABRANI DOSTOJANSTVENO JE OBILJEŽEN DAN BIJELIH TRAKA)

AMBASADA SAD 15. JUNI 2022.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini osudila je  barbarski, necivilizovani i šokantni vandalizam pričinjen na Partizanskom groblju u Mostaru.

“Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju varvarski, necivilizirani i šokantni vandalizam na Partizanskom memorijalnom groblju u Mostaru.. Pozdravljamo brzu reakciju lokalnih političkih lidera koji su osudili ovaj podli čin i pozivamo policijske organe da sve detaljno istraže i počinioce privedu pravdi”, poručili su iz Ambasade SAD. 

Podsjećamo, pod okriljem noći, nepoznati vandali devastirali su Partizansko groblje u Mostaru uništivši skoro svih 700 ploča s imenima palih boraca.  Partizansko groblje, nacionalni spomenik BiH, posljednje je dvije decenije redovno na udaru vandala i fašista, a posljednje razaranje ocijenjeno je kao najgore. 

(EPILOG – DO DANAS NE ZNAMO KO JE POČINIO OVAJ VANDALIZAM)

AMBASADA SAD 23. JUNI 2022.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović nastavlja s prijetnjama i nastojanjima da ubijedi visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i međunarodnu zajednicu da nametne provedbu presude Ustavnog suda BiH oko „legitimnog predstavljanja“ u Domu naroda Parlamenta FBiH!?

Čović, a nakon što je postalo jasno da će se Izbori u oktobru održati uprkos svim lobiranjima i blokadama da do istih ne dođe, sve više prijeti novim blokadama. Tako je jučer kazao da 'dok se ne promijeni Izborni zakon ni rezultati općih izbora se ne mogu implementirati po sadašnjem izbornom zakonodavstvu'!? Međunarodna zajednica također gubi strpljenje, potpuno je svima jasno da u BiH ne postoji hrvatsko pitanje, već isključivo lično Dragana Čovića.

U Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država su razočarani zbog prijetnji Čovića, te u izjavi za NAP ističu da je to antidejtonski čin!

„Razočarani smo prijetnjama HDZ-a da će zarobiti implementaciju izbornih rezultata, ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima. Opstrukcija sprovođenja izbornih rezultata je destabilizirajući, antidejtonski čin, koji nije sukladan HDZ-ovim tvrdnjama da su stranka koja najviše podržava euroatlanske integracije. Obezbjeđivanje prosperitetnije budućnosti za sve u BiH, putem napretka na euroatlanskom putu traži funkcionalne institucije i istinsku posvećenost provođenju reformi“, kazali su iz Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

(EPILOG – DRAGAN ČOVIĆ POŽELJAN PARTNER ZA BUDUĆU VLAST)

AMBASADA SAD 7. JULI 2022.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH proces imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija provodi netransparentno i često proizvoljno. Prilikom imenovanja sudija i tužilaca ne poštuju se rang liste, a nema ni konkretnih obrazloženja za pojedinačne odluke o imenovanjima, piše Istraga.ba. Ovo je, prevedemo li sa diplomatskog na svakodnevni jezik, suština pisma koje su posljednjeg dana juna članovima VSTV-a poslali ambasadori SAD-a, EU, OSCE-a i visoki predstavnik Christian Schmidt. 

“Uvaženi članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH,

U maju 2019. godine, naše organizacije su upozorile Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH(VSTV BiH) u vezi neefikasnih postupaka imenovanja, koje provodi VSTV BiH, usljed čega je više rukovodećih pozicija u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine (BiH) ostalo upražnjeno. Zatim su 2021. godine izašli nalazi monitoring programa Misije OSCE u BiH, koji su ukazali na nedosljedne i nedjelotvorne prakse prilikom imenovanja sudija i tužilaca. Premda se proces imenovanja od tada odvija brže, zabrinuti smo iz razloga što mnoga imenovanja ne prate redoslijed rang liste kandidata, koja bi trebala biti proizvod objektivnog procesa izbora zasnovanog na stručnosti kandidata. Iako su predviđeni određeni izuzeci kako bi se u obzir uzela nacionalna i spolna zastupljenost, takvi izuzeci bi se trebali koristiti rijetko i samo ako se bira između kandidata sa približno istim ostvarenim rezultatima, u skladu sa propisima.

Umjesto toga, primijetili smo povećano, a ponekad i, čini se, proizvoljno posezanje za izuzecima na osnovu nacionalne pripadnosti kandidata. Jednako nas brinu odluke koje daju težinu kriterijima kao što je dužina relevantnog radnog iskustva, što nije u skladu sa ranglistama. Propisano je da se iskustvo mora uzeti u obzir prilikom rangiranja kandidata, a ne prilikom imenovanja sa rang liste. Pored toga, primijetili smo odsustvo jasnih standarda prilikom razmatranja kako prethodni disciplinski ili krivični postupci utiču na odluku oimenovanju”, piše u pismu koje potpisuju ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, te visoki predstavnik Christian Schmidt.

Sve navedeno, piše dalje u pismu, dodatno je pogoršano nedostatkom konkretnih obrazloženja za pojedinačne odluke o imenovanju, čime se VSTV izlaže optužbama za proizvoljnost i netransparentnost prilikom imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija. Ambasadori upozoravaju da povjerenje javnosti u pravosuđe nikada nije bilo na nižem nivou, a VSTV se često smatra djelomično odgovornim za ovu krizu povjerenja. Stoga navode da Vijeće hitno treba preduzeti korake na afirmaciji vladavine prava, pravičnosti i transparentnosti.

“Nadalje, podsjećamo da je u Izvještaju Evropske komisije o BiH za 2021. godinu preporučeno da VSTV BiH osigura da sva imenovanja u pravosuđu budu zasnovana na stručnosti i da se provode transparentno, te da sve odluke o imenovanju budu temeljito obrazložene i potkrijepljene. Slično tome, zaključci EU/TAIEX-a, nakon Misije koja je 2019. godine izvršila stručnu analizu odluka VSTV-a, pozvali su na brzu promjenu načina na koji VSTV obrazlaže odluke o imenovanjima. Data je i preporuka da se svim kandidatima daju detaljna obrazloženja odluka VSTV-a u interesu transparentnosti i objektivnosti. Ovim pozivima nije udovoljeno,kao ni pozivu da se Kriteriji podobnosti iz EU/TAIEX misije za 2019. godinu uvrste u skup pravila o imenovanjima. Sam VSTV se obavezao da će unaprijediti sistem imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija u svom Reformskom programu, koji je usvojen 2021. godine. Ovaj problem je dobro dokumentovan čak i u strateškim planovima VSTV-a, ali nažalost bezikakvog pomaka u njegovom rješavanju. Pravosude BiH je suočeno sa stalnim napadima, usljed čega je narušeno povjerenje u njegove institucije. VSTV, kroz svoju kontrolu procesa imenovanja, ima izuzetno uticajnu ulogu u osiguranju besprijekorne reputacije pravosudnih institucija. Vijeće mora poštovati načela stručnosti, profesionalizma, dužne pažnje i jednakog postupanja u svakom pojedinačnompostupku imenovanja. Pravičnost postupka je ključna za osiguranje povjerenja javnosti upravosuđe. Nedostaci u postupku imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija dovode u pitanje pravičnost cjelokupnog pravosudnog sistema”, navedeno je u pismu.

Stoga ambasadori apeluju na VSTV da “bez odlaganja provede preostale preporuke medunarodne zajednice, istaknute u ovom dopisu”.

“Naprijed navedeno je još i važnije u svjetlu predstojećeg postupka imenovanja na nekolikovisokih pozicija, uključujući i poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Zbog navedenih zabrinutosti, naše organizacije će povećati praćenje postupaka imenovanja općenito. Upoznati smo sa inicijativom Predsjedništva VSTV-a da se revidiraju pravila i kriteriji za imenovanje. U duhu dobre saradnje između naših organizacija sa VSTV-om, očekujemo da ćemo biti blagovremeno obaviješteni o relevantnim dešavanjima. Naše organizacije stoje na raspolaganju Vijeću da pomognu u ovom suštinski važnom poduhvatu”, napisali su ambasadori.

(EPILOG – AMBASADA PODRŽALA IMENOVANJE MILANKA KAJGANIĆA IAKO JE POD ČUDNIM USLOVIMA OSTAO JEDINI KANDIDAT)

AMBASADA SAD 27. JULI 2022.

Šokirani smo i zgroženi jučerašnjim zapaljivim komentarima Bakira Izetbegovića, koji su predvidljivo pozvali na neodgovoran odgovor Milorada Dodika, navodi se u reakciji Ambasade SAD u BiH na jučerašnju izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića o vojnoj snazi u BiH, kada je izjavio: "Prebrojali smo se - i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate".

"Prije 30 godina građani ove zemlje proživjeli su brutalan rat", navode iz Ambasade SAD i dodaju: 

"U 2022. zaslužuju bolje od lidera koji apeluju na etničke podjele i podstiču etničke tenzije. Građani BiH zaslužuju lidere koji će raditi na općem dobru i donositi teške odluke neophodne da BiH osigura svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici naroda".

Navode i da "istinska posvećenost saradnji i kompromisu – a ne implicitnoj prijetnji pribjegavanjem nasilju – potrebni su za rješavanje problema ove zemlje, koji se pogoršavaju".

(EPILOG – POD SVAKU CIJENU SDA IZBACITI IZ VLASTI, POJEDINI PARTNERI IZ OSMORKE POTVRDILI NA SASTANCIMA SE UKLJUČIVALI AMBASADORI NA SPIKERFON)

AMBASADA SAD 30. JULI 2022.

Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini je nazvala licemjernim to što Dragan Čović (HDZ) i Hrvatski narodni sabor u BiH kritikuju zapaljivu retoriku drugih lidera dok i sami pozivaju na institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju BiH.

"Licemjerno je da Dragan Čović i HNS kritkuju zapaljivu retoriku drugih političkih lidera dok prijete 'institucionalnom i teritorijalnom reorganizacijom' BiH u istom dahu," stoji u oštrom saopćenju Američke ambasade.

Poručili su i da je pozicija SAD-a po pitanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera BiH poznata i ostaje nepromjenjiva.

"Odbacujemo nove geografske podjele unutar i prema suverenoj državi BiH, uključujući stvaranje trećeg entiteta, i ponavljamo našu opredijeljenost za BiH kao jednu zemlju sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalima", poručili su Amerikanci.

Naglasili su i da je visoki predstavnik osigurao političkim strankama šest sedmica da se uključe u dijalog o rješavanju bitnih pitanja koje se tiču funkcionalnosti i podjele vlasti.

"Najbolje bi bilo da stranke vrijeme potroše radeći upravo to, a ne da upućuju antidejtonske prijetnje i razmjenjuju huškačke optužbe", zaključeno je.

(EPILOG – HNS I DALJE RADI NA ZAKLJUČCIMA, AMBASADA PODRŽALA ODLUKU SCHMIDTA KOJA JE UČVRSTILA HDZ U VLASTI)

AMBASADA SAD 15. SEPTEMBAR 2022.

Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon što je Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH izjavio kako prisluškuju američkog ambasadora u BiH i to jednim klikom što je prije pet-šest godina bila nezamislivo. Dodikovo ponašanje su nazvali bahatim.

“Ono što govorimo privatno je isto što i javno – Sjedinjene Države ostaju privržene suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine i odgovorit ćemo na svaku destabilizirajuću, antidaytonsku aktivnost. Sva ta bahaćenja gospodina Dodika ne mogu promijeniti temeljnu činjenicu da RS nije država. Ona je jedan od dva entiteta BiH.

Njegovo zalaganje za “Samostalnu Srpsku u BiH” ne štiti RS ni njene stanovnike, već se kocka s njihovom budućnošću”, navode iz Ambasade SAD-a u BiH.

(EPILOG – DODIK I DANAS ISTO GOVORI, ISTO SE PONAŠA I DJELUJE)

AMBASADA 27. OKTOBAR 2022

Svaka radnja koja se poduzima u pravcu raspada BiH bi prekršila Dejton i nosila bi teške posljedice, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u Sarajevu komentirajući proteste i prijeteće poruke sa mitinga u Banja Luci. 

"SAD su posvećene principima Dejtona da je BiH demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država s neupitnim teritorijalnim integritetom. Ni Dejton, ni Ustav BiH ne daju nijednom entitetu pravo na otcjepljenje. Oni koii traže funkciju u BiH trebaju poštovati demokratske procese i institucije koje osiguravaju da se čuje glas građana i prestanu da iznose lažne i netačne informacije glasačkoj javnosti o izbornom procesu u BiH. 

Nema opravdanja da se na standardne mjere izbornog integriteta odgovori opasnom i neodgovornom retorikom o secesiji koju smo čuli u ponedjeljak u Banja Luci", naveli su. 
Također istakli su da izborna tijela imaju odgovornost da osiguraju integritet izbornog procesa uključujući ponovno brojanje glasačkih listića i druge mjere kada to okolnosti zahtijevaju. 
"SAD poštuju pravo na mirno okupljanje i proteste. Oni su dio svake demokratije", saopćeno je.

(EPILOG – DODIK I DANAS ISTO GOVORI, ISTO SE PONAŠA I DJELUJE)

AMBASADA SAD 2. DECEMBAR 2022.

Na iznenađenje svekolike javnosti Marinko Čavara (HDZ) imenovan je za dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH. Njega su izglasale uz HDZ i stranke Osmorke, izuzev Sabine Ćudić iz Naše stranke, koja je glasala protiv.

No, poznato je već odavno da Američka ambasada u BiH ima velikog utjecaja na konstituiranje vlasti, pa nas je zanimalo mišljenje Ambasade SAD-a u BiH o imenovanju Čavare koji je podsjećamo završio na crnoj američkoj listi zbog blokada oko formiranja Vlade FBiH.

"Sjedinjene Američke Države ne određuju koje političke stranke formiraju vlade ili koje osobe popunjavaju određene pozicije, ali je krajnje razočaravajuće da sankcionisani pojedinci, kao što je gospodin Čavara, nastavljaju obnašati vodeće uloge u vlasti. 

Ovakva imenovanja šalju pogrešnu poruku o posvećenosti dobrom upravljanju, evroatlantskim vrijednostima i konstruktivnom angažmanu sa drugim političkim partijama usmjerenom ka pronalaženju pragmatičnih i praktičnih rješenja za svakodnevne probleme sa kojima se suočavaju ljudi ove zemlje", kazali su iz Ambasade SAD-a za Patriju.

(EPILOG – ČAVARA JE I DALJE U RUKOVODSTVU PARLAMENTA BIH, DOK AMBASADA SAD PODRŽAVA USPOSTAVU VLASTI OSMORKE, HDZ I SNSD)

AMBASADA SAD 14. DECEMBAR 2022. 

Vlasti RS predvođene Miloradom Dodikom, predsjednikom SNSD-a, spremaju se na obilježavanje 9. januara koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim kao Dan RS. No, vlasti RS već godinama ne poštuju presudu Ustavnog suda BiH što je krivično djelo. No, svaka reakcija Tužilaštva BiH je izostala koje je puki posmatrač kršenja važećih zakona.
Ove godine 9. januara u Banja Luci je iza Milorada Dodika stajao osuđeni ratni zločinac Vinko Pandurević. Za sljedeći 9. januar najavljuje se parada vojske, policije, drugih službi, a prema nekim informacijama dio obilježavanja neustavnog Dana RS bit će i u Istočnom Sarajevu.

Dok traju pregovori oko formiranja državne vlasti koju će uz SNSD činiti HDZ BiH i osmorka predvođena SDP BiH ne čujemo pozive političkih stranaka na poštivanje Ustava BiH ili zahtjev da se više ne obilježava 9. januar. Ne čujemo više ni zahtjeve da se Bošnjacima i Hrvatima u RS omoguće ista prava kao što to ima većinsko srpsko stanovništvo. Nema više ni insistiranja na NATO putu pa su euroatlantske integracije naprasno postale eurointegracije. Ova koalicija sutra će ozvaničiti koaliciju, a već se najavljuju krivični progoni i to protiv članova CIK-a pa je nejasno o kakvoj depolitizaciji pravosuđa se radi u sporazumu na koji će staviti potpis i Dodik. 

BiH će 15. decembra dobiti status kandidata za članstvo u Evropsku uniju. Dio obaveza koje preuzimamo odnosi se na vladavinu prava, poštivanje ljudskih prava, kao i svih presuda domaćih i međunarodnih sudova.

Reakciju na pripreme obilježavanja neustavnog 9. januara dobili smo i iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.

„Ustavni sud BiH je 2015. prvi put presudio da je “Dan RS” 9. januara neustavan jer diskriminira nesrpsko stanovništvo u RS. Sve vlasti i politički lideri trebaju se ponašati u skladu sa presudama

Ustavnog suda BiH, koje su konačne i obvezujuće i suzdržati se od radnji koje podižu tenzije. Poštivanje vladavine prava je temelj demokratije i od vitalnog je značaja kako bi BiH osigurala mjesto koje joj zasluženo pripada u euroatlantskoj zajednici zemalja“, navodi se u odgovoru za Patriju.

(EPILOG – NEUSTAVNI DAN OBILJEŽEN, TUŽILAŠTVO BIH ŠUTI NA ČIJEM JE ČELU MILANKO KAJGANIĆ KOJEG PODRŽAVA AMBASADA SAD)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...