SKANDALOZNO: Raković predložio podjelu Bosne i Hercegovine i stvaranje jedinstvene srpske države –„Budimo istrajni i oprezni…“

On je, komentarišući neustavni praznik, kazao da treba ponovo uspostaviti redovno stanje ,,ujedinjenjem Srbije, Republike Srpske i Crne Gore u jedinstvenu srpsku državu“.

  • Politika

  • 12. Jan. 2023  

  • 17

Rigidni srbijanski historičar i jedan od ideologa velikosrpskog projekta „srpski svet“ Aleksandar Raković predložio je prekrajanje granica u regionu kroz stvaranje ,,jedinstvene srpske države“, koju bi činili djelovi Bosne i Hercegovine, Srbija i Crna Gora.

Raković je na televiziji RTRS, predložio ukidanje Crne Gore, ali i, kako je kazao, razdruživanje u Bosni i Hercegovini po čehoslovačkom modelu.

On je, komentarišući neustavni praznik, kazao da treba ponovo uspostaviti redovno stanje ,,ujedinjenjem Srbije, Republike Srpske i Crne Gore u jedinstvenu srpsku državu“.

- To je pravedno rješenje, legitimno rješenje i niko nam ne može osporiti da o tome govorimo, mislimo i pišemo. Tokom 2023. ćemo se još više približiti tom cilju. Negdje ćemo ka njemu ići dugim, a negdje sitnim koracima. Budimo strpljivi i istrajni - pojasnio je Raković svoje teze.

Prema Rakovićevim skandaloznim tezama koje se graniče sa fašizmom, BiH je ,,nametnuta tvorevina koja nije odgovorila izazovu vremena i potrebno je da se razdruži po češko-slovačkom modelu“, dok je Crna Gora privremeno otcijepljena republika u kojoj treba da se riješi srpsko crkveno i etničko pitanje tako da ne bude u njoj Crnogoraca.

Raković je kazao da će razdruživanje BiH biti blagotvorno za demokratsku emancipaciju muslimanskog stanovništva i da je to i za njih najprogresivnije rješenje, da je samo ujedinjenje iz 1918. redovno stanje za Srbe i da „trenutno živimo u neredovnom stanju“.

- To će ubuduće biti dominantna matrica srpstva u Crnoj Gori, posebno od kada je na čelu Mitropolije crnogorsko-primorske vladika Joanikije. Svaki dualizam ili trijalizam je koban za Srbe. Ne treba davati nikakve opcije za odabir: Srbija ili Crna Gora, srpska ili tzv. crnogorska nacija, ćirilica ili latinica, Beograd ili Banjaluka ili Podgorica. Srbi su samo Srbi. I tačka - naveo je Raković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...