DAN ODLUKE: Ustavni sud BiH odlučuje o zahtjevima Željka Komšića i Šefika Džaferovića...

U Zahtjevu se, između ostalog, naglašava da su osporeni zakoni u suprotnosti sa državnim zakonima iz te oblasti, te da se njima uspostavlja neustavni, paralelni sistem infrastrukture, kontrole i pravila u prometu lijekova i medicinskih sredstava.

  • Mini market

  • 12. Jan. 2023  12. Jan. 2023

  • 13

Ustavni su BiH će na plenarnoj sjednici zakazanoj za 19. i 20. januar razmatrati zahtjeve člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i bivšeg člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti odredaba Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt, objavila je Istraga na Twitteru.

Slika

Podsjetimo, riječ je o Džaferovićevoj apelaciji koja se odnosi na Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, te o Komšićevoj koji je zatražio ocjenu ustavnosti odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta od 2. oktobra 2022. godine.

Apelacijom Komšića Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine traži se obaranje najnovijih izmjena Ustava entiteta Federacije BiH i Izbornog zakona, dok je Džaferović zatražio od Ustavnog suda da ukine neustavne akte koje se odnose na stupanje na snagu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske što se desilo u junu prošle godine.

Tada je Džaferović zatražio od Ustavnog suda BiH da donese privremenu mjeru kojom će ih staviti van snage do donošenja svoje konačne odluke, kako kako njihovom primjenom, za vrijeme trajanja postupka, ne bi bila napravljena nepopravljiva šteta.

Džaferovićevim zahtjevom je ukazano na neusklađenosti odredbi osporavanih zakona sa odredbama Ustava BiH koje se odnose na načelo vladavine prava, nediskriminaciju, uspostavu jedinstvenog tržišta na cijeloj državnoj teritoriji, međunarodne standarde i obavezu entiteta da se u potpunosti pridržavaju odluka institucija Bosne i Hercegovine.

U Zahtjevu se, između ostalog, naglašava da su osporeni zakoni u suprotnosti sa državnim zakonima iz te oblasti, te da se njima uspostavlja neustavni, paralelni sistem infrastrukture, kontrole i pravila u prometu lijekova i medicinskih sredstava.

S druge strane, Komšić je zatražio i privremenu mjeru o nesprovođenju odluke Christiana Schmidta kojom se, uz ostalo, povećava broj delegata Dom naroda Federalnog parlamenta sa 57 na 80.

Komšić je nakon podnošenja apelacije naveo da je posebno zabrinjavajuće da svojom nametnutom odlukom Visoki predstavnik krši ranije donesene odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a time i sam Ustav Bosne i Hercegovine.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...