PSIHOLOG O PRISUSTVU DANILA VUČIĆA NA NEUSTAVNOM DANU RS: "Aleksandrov sin nije išao kao svako drugi već sa delegacijom i zato ga kritikuju" (VIDEO)

"Tu se vidi bahatost ove vlasti, ali ne i samo ove. Tu se vuče korjen iz devedesetih, kada su se (vlasti) osećali kao apsolutni gospodari. A to nije primjereno razvijenom i civilizovanom društvu", istakao je Trebješanin.

  • Regija

  • 14. Jan. 2023  14. Jan. 2023

  • 1

Psiholog Žarko Trebješanin ocijenio je za televiziju N1 da se u Srbiji promovira netolerancija kao jedna od glavnih osobina političara na vlasti, i da to traje još od uvođenja parlamentarnog sistema u toj državi.

"Tu se vidi bahatost ove vlasti, ali ne i samo ove. Tu se vuče korjen iz devedesetih, kada su se (vlasti) osećali kao apsolutni gospodari. A to nije primjereno razvijenom i civilizovanom društvu", istakao je Trebješanin.

On je govoreći o Danilu, sinu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je prisustvovao na obilježavanju neustavnog takozvanog Dana RS, naveo da se u u javnosti oko njega povela ostrašćena rasprava.

"Objektivno, kada pogledate, svako može da ode na proslavu. Ali, kada kažete da se napada vaše dijete, ljude to pogađa. Svako štiti svoje dijete, ali je to 'dijete' za nekoga odrastao čovjek. I zaista može da ide gdje hoće, ali time se zapravo zamjenjuje teza. Niko pametan ne bi osporavao to da Danilo može da ode kao i svako drugi, ali ako ne ide kao svako drugi, već kao štićeno lice i sa delegacijom, onda to mora da se zna. I tu nema mesta nikakvoj ostrašćenoj raspravi, ako neko potegne to pitanje, zašto bi to bilo uopšte protiv Danila ili protiv (Aleksandra) Vučića. Potrebno je mnogo više razuma i racionalnosti u našim raspravama. Nažalost, ovde dominiraju emocije“, kazao je Trebješanin.

Dodaje da je netrpeljivost opšteprisutna.

"Naš problem je netolerancija, koja se vidi već od početka, a to je da niste u stanju da saslušate nekoga ko drugačije misli… Ovde kada razgovaraju politički protivnici, kao da razgovaraju sa neprijateljem, stalno mu lovite greške. Slušate ga do nekog trenutka dok ne spomene neku riječ za koju se uhvatite i onda krenete u napad. Također, ovdje dok neko izlaže svoje mišljenje, neko drugi ga ometa. Nešto brunda, mumla, samo ovaj da ne može da kaže. Pa na šta to liči“, pita se Trebješanin.

Podsjeća da je osnova za rješavanje društvenog ili javnog problema – razumjevanje, i pita se kako se poslanici razumiju ako non stop prekidaju jedni druge u izlaganjima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...