VREMENSKE NEPOGODE: Na Floridi je toliko hladno da - iguane padaju u komu

Kada temperature padnu ispod 7 stepeni Celzijusa, iguane prelaze u stanje mirovanja. To je njihov način da se zaštite dok se temperatura ponovo ne zagrije iznad 10 stepeni Celzijusa.

  • Šareni svijet

  • 15. Jan. 2023  

  • 0

Ove, kao i prošle godine u isto vrijeme, na Floridi su zabilježene niske temperature. I kao i prošle godine, i ove - iguane padaju sa drveća! Ali, ne, nisu mrtve!

Iguane su hladnokrvne životinje. A kada im postane „super hladno“, imaju tendenciju da se prevrnu sa drveća i padaju na zemlju. Ali, ovi gušteri nisu mrtvi. Zaleđeni su u pozi koja je i smiješna, ali i vitalna za njihov opstanak.

Kada temperature padnu ispod 7 stepeni Celzijusa, iguane prelaze u stanje mirovanja. To je njihov način da se zaštite dok se temperatura ponovo ne zagrije iznad 10 stepeni Celzijusa.

U ovom stanju, one još uvek dišu, a kritične tjelesne funkcije i dalje rade.

„Možda će pasti sa drveća, ali nisu mrtve“, saopštila je Nacionalna meteorološka služba u Majamiju.

Međutim, veća hladnoća može biti opasna za iguane. Ako temperature ostanu ispod 7C ili niže duže od osam sati, neke iguane će uginuti – posebno one manje.

„Granica temperature kada iguane počnu da idu u stanje mirovanja u velikoj mjeri zavisi od veličine iguane“, rekao je Ron Magil, direktor komunikacija Zoološkog vrta u Majamiju, prenosi CNN.

„Uopšteno govoreći, što je iguana veća, to više hladnoće može tolerisati duže vrijeme“, pojasnio je.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...