ALARMANTNO: Vozači masovno napuštaju Bosnu i Hercegovinu, rade mjesečno za...

Ovaj problem izražen je i u Tuzli gdje su vozači, svečanim defileom kroz grad, obilježili Međunarodni dan vozača i automehaničara.

  • Ekonomija

  • 16. Jan. 2023  

  • 0

Većina kompanija u oblasti transporta u našoj zemlji posljednjih je nekoliko godina suočena sa nedostatkom kvalifikovane radne snage koja odlazi u zapadnoevropske zemlje, gdje rade u mnogo boljim uslovima i za veći novac. Ovaj problem izražen je i u Tuzli gdje su vozači, svečanim defileom kroz grad, obilježili Međunarodni dan vozača i automehaničara.

Prosječna plata vozača u Tuzlanskom kantonu je oko 800 KM. Ovako niske plate, uz često loše uslove rada i rad bez slobodnih dana, sve više tjera vozače i automehaničare na odlazak u evropske zemlje gdje trenutno vlada velika potreba za radnicima ovih profesija.

"Svake godine otprilike od 20 do 30 posto odlazi. Imaju momci, dolaze nove radne snage, ali dođu, nauče se i onda se vraćamo ponovo na tu bolnu tačku, na finansije. Idu, svako ide za svojom egzistencijom, gdje mu je bolje i ljepše", kaže Srđan Miljanović, predsjednik Udruženja vozača i automehaničara Tuzle.

"Vozači odlaze iz drugih razloga, odlaze iz razloga lošeg statusa vozača, loših plata, loših uslova rada, rada nedjeljom i subotom, praznikom, danju i noću, i u jako lošim uslovima i sa jako lošim voznim parkom", navodi Muhidin Jašarević iz Udruženja vozača i automehaničara Tuzle.

Slična situacija sa platama i radnim uslovima je i kod automehaničara. Neatraktivnost ovog poziva je sve izraženija pa će se tek u narednim godinama osjetiti nedostatak ovog kadra. 

"Većina mojih kolega odlaze vani, bolja para i zbog toga se ide vani. A, ovdje se nešto mora poduzeti po tom pitanju jer inače ćemo ostati bez majstora", tvrdi Armin Mujkanović, automehaničar iz Tuzle.

"Radio sam i ja u Hrvatskoj i u Sloveniji, pa sam se vratio opet ovdje u svoju domovinu da radim kod svoje kuće. Nije ni tamo k'o što ljudi pričaju, i tamo ima dosta problema, opet je naša zemlja naša zemlja, naša prava, kakva su takva su, meni najbolja", kaže Kenan Hasić, vozač u firmi "Amer-trans" Tuzla.

Jedan dio autoprevozničkih firmi je već značajno povećao plate svojim radnicima u namjeri da ih zadrže. Otvorenost evropskog tržišta radne snage primorat će, prije ili kasnije, sve vlasnike autoprevozničkih firmi da krenu ovim putem.

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...