REKORDER STAZA: Krenule isporuke najbržeg i najskupljeg Mercedesa

One nije najbrži na papiru, ali se pokazao najbržim na stazi.

  • Auto

  • 16. Jan. 2023  16. Jan. 2023

  • 0

Prvi Mercedes-AMG one spreman je za isporuku.

Vjerovali ili ne, pet i pol godina je prošlo otkako je Mercedes zaprepastio svijet prikazavši na tadašnjem salonu automobila u Frankfurtu koncept Project One. Bio je to i ostao doista poseban bolid koji na cestu doslovno dovodi tehnologiju Formule 1. 

Sada je konačno proizveden prvi primjerak, što su u Affalterbachu odlučili podijeliti i s nama, običnim smrtnicima. Automobil, ako ga uopće možemo tako zvati, nosi njemačke registarske oznake na kojima je jasna oznaka "ON1“.

Automobil je gotovo u potpunosti crn s tek ponekim zelenim Petronas detaljem, crvenim završetkom krovnog usisa te bijelom AMG oznakom na središnjoj "peraji“.  

One nije najbrži na papiru, ali se pokazao najbržim na stazi. Rekorder je staze u Nürburgringu, Hockenheimu i Red Bull Ringu. Bit će proizvedeno samo 275 primjeraka. Ipak nije poznato ko je kupac prvog primjerka.

Spominju se brojna imena, pa tako i F1 piloti Lewis Hamilton, Nico Rosberg i David Coulthard. Od poznatih kupaca koji su se upisali na listu narudžbi tu su i Manny Khoshbin, glumac Marc Wahlberg i rumunjski biznismen Ion Tiriac. 

Podsjetimo, One pokreće hibridni sklop koji čini 1.6 V6 s 574 KS koji se vrti do 11.000 o/min. Četiri su elektromotora, po jedan za svaki prednji kotač, jedan pozicioniran uz V6 i spojen na radilicu sa snagom od preko 160 KS te četvrti od 121 KS spojen na turbinu. Baterija je kapaciteta 8.4 kWh i osigurava 18 km električnog dosega. 100 km/h postiže za 2.9 sekundi, a na 200 km/h je nakon samo sedam sekundi. Maksimalac je postavljen na 352 km/h.

Sklapanje automobila se odvija u AMG-ovom centru u Coventryju u Velikoj Britaniji, dok hibridni pogon s četiri elektromotora dolazi iz odjela Mercedesa (High Performance Powertrains) smještenog u Brixworthu. Slažu ga isti ljudi koji odgovaraju i za pogon F1 bolida.

Recimo kako su svi primjerci unaprijed prodani po početnoj cijeni od oko 2.75 miliona eura.  

(Index.hr)   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...