ŽENA SA STAVOM: Cate Blanchett, dobitnica "Zlatnog globusa" - "Mi smo ženska snaga, a tretiraju nas kao trkaće konje!" (FOTO)

Dodjeli Zlatnih globusa Cate Blanchett nije mogla prisustvovati zbog londonske premijere svoga filma.

  • Žena

  • 16. Jan. 2023  16. Jan. 2023

  • 0

Godina nije mogla bolje početi za Cate Blanchett, jednu od najvećih holivudskih zvijezda. Za naslovnu ulogu u filmu "Tar", u kojem igra fikcionalnu feminističku ikonu Lydiju Tár, prvu ženu na čelu Berlinske filharmonije i jednu od najvažnijih savremenih kompzitorki, nagrađena je Zlatnim globusom i prestižnom strukovnom nagradom Critic‘s Choice koju dodijeljuje Udruženje američkih filmskih kritičara.

Dodjeli Zlatnih globusa Cate Blanchett nije mogla prisustvovati zbog londonske premijere svoga filma.

Prošlog vikenda je zablistala u kreaciji Max Mare i nakitu s potpisom Louisa Vuittona u Los Angelesu. I održala govor zahvale sa znakovitom porukom za sve žene iz filmske branše i industrije zabave.

image  

"Izvinjavam se jer sam stigla na pozornicu sa žvakaćom gumom u ustima: nisam se, naime, niti u snu nadala da će moje mjesto večeras biti ovdje na pozornici. Moram reći da mi je ovo druga nagrada večeras, jer me Julija Roberts na ulazu u dvoranu nagradila bočicom osvježavajuće vodice za usta. Zato hvala, Julija!", tim je riječima dvostruka oskarovka Cate Blanchett započela svoj govor i nastavila tiradom o tome kako je nemoguće odrediti ko je u glumačkom poslu najbolji i zašto, jer je svaka odluka o tome arbitrarna, a broj sjajnih ženskih uloga posljednjih godina je - izniman.

"Ne mogu vjerovati da sam ovdje gore! To je smiješno, prestara sam za ovo, a cijeli koncept nagrađivanja samo jedne uloge počiva na pirmidalnom patrijarhalnom modelu, na čijem vrhu ima mjesta samo za jednu od nas. Nadam se i iskreno želim da se to što prije promijeni, jer nas glumice tretiraju kao trkaće konje. Svejedno što radimo i kakve uloge snimamo na televiziji, filmu, marketinškim kampanjama, reklamama za uloške... To izgleda uopće nije važno. A upravo smo mi ženska snaga, cijela industrija je na našim leđima i zato vam hvala na tome. Želim vam poručiti da je prošla godina bila nestvarno dobra, godina velikih ženskih uloga i zato je ovo nagrada za sve nas, za vaš fantastičan rad koji me konstantno nadahnjuje i tjera naprijed", zaključila je Cate Blanchett, prenosi Gloria.hr. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...