NA PUT SE SPREMA: Christian Schmidt u Europskom parlamentu 24. januara

Grupa europarlamentaraca ranije je tražila da se Schmidt sasluša pred Odborom za vanjske poslove, a u vezi s nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH na izbornu noć, 2. oktobra. Iako je bilo potvrđeno za novembar, saslušanje je odgođeno. 

  • Vijesti

  • 18. Jan. 2023  18. Jan. 2023

  • 11

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sastat će se sa članovima Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) 24. januara, kako bi razgovarali o situaciji u zemlji i njenom europskom putu, potvrđeno je iz AFET-a, na zvaničnom Twitter nalogu. 

Tema razgovora uključuje reformski put BiH nakon dodjele statusa kandidata za članstvo u EU.

Predsjedavajući Odbora za vanjske poslove David McAllister je ovom prilikom kazao kako su istinsko pomirenje i demokratska tranzicija ključni za održiv napredak.

Podsjećamo, grupa europarlamentaraca ranije je tražila da se Schmidt sasluša pred Odborom za vanjske poslove, a u vezi s nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH na izbornu noć, 2. oktobra. Iako je bilo potvrđeno za novembar, saslušanje je odgođeno. 

Članica Europskog parlamenta Tineke Strik je zajedno sa članom Bundestaga Borisom Mijatovićem ranije uputila otvoreno pismo Schmidtu u kojem se zahtijeva povlačenje odluke o izmjenama Izbornog zakona BiH koju su nazvali nedemokratskom i pogubnom po prava građana BiH na slobodne izbore.

Tada su u pismu su takođe zatražili da se obrazlože tvrdnje Zagreba da su učestvovali pregovorima sa Uredom visokog predstavnika o donošenju navedenih mjera. Na novinarska pitanja o ovim navodima Christian Schmidt je uporno odbijao da se izjasni navodeći da on ima pravo da se sastaje sa bilo kime i da diskutuje o svim temama, te da ti sastanci nemaju odraza u njegovim odlukama. Pismu koje su poslali Strik i Mijatović u međuvremenu pismu se pridružilo još 26 članova i članica evropskog, njemačkog, nizozemskog i francuskog parlamenta, tražeći odgovore od visokog predstavnika u BiH.

Kako je Patria ranije najavila Schmidt se morao pojaviti pred AFET-om i obrazložiti svoje odluke u izbornoj noći i efekte svojih odluka koje nisu deblokirale procese i formiranje vlasti. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...