STARA, DOBRA PURA: Jeftina, a ukusna i hranljiva

Palenta može biti ukusno jelo samo za sebe, ali i zanimljiv dodatak drugim jelima, a najčešće onima od mesa ili povrća.

  • Gastro

  • 19. Jan. 2023  19. Jan. 2023

  • 0

Najzanimljivija je zbog svoje hranjivosti i jako brze pripreme. Zbog toga može biti odličan izbor za doručak, a i jer se lagano može kombinovati s drugim namirnicama.

Priprema je tako što sadržaj vrećice lagano sipate u vrelu vodu. Prije toga u vodu možete dodati soli i masnoće prema želji.

Omjer palente i vode je 1:3 ili 1:4, a to zavisi od namjene palente i toga koliko želite da bude gusta.

Potrebno je stalno miješati, a dovoljno je kuhati od dvije do četiri minute.

Palenta je bogata složenim ugljenim hidratima koji pomažu u osjećaju duže sitosti, ali ipak nije jako kalorična.

Zbog toga, i činjenice da sadrži male količine šećera i masti, palenta nas sama neće udebljati. Takođe, nije ni skupa namirnica, pa nema razloga da je se ne nađe na trpezi bar jednom sedmično.

(Hou.hr)  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...