PRESIPANJE IZ ŠUPLJEG U PRAZNO: Višković i Đokić naložili hitnu ekspertizu stanja u Elektroprivredi RS, koštaće više od 2 miliona KM!

Hitnu ekspertizu posljednjih dana prošle godine zatražili su premijer RS Radovan Višković i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, nakon čega je ERS 3. januara pokrenula pregovarački postupak bez objave obavještenja, a ponuđači su imali svega dva dana da se prijave.

  • Vijesti

  • 19. Jan. 2023  19. Jan. 2023

  • 0

"Elektroprivreda Republike Srpske" platiće 2,1 milion KM institutima iz Srbije za izradu ekspertize o stanju proizvodnih kapaciteta ovog preduzeća sa prijedlozima za unapređenje proizvodnje električne energije, piše Capital.

Hitnu ekspertizu posljednjih dana prošle godine zatražili su premijer RS Radovan Višković i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, nakon čega je ERS 3. januara pokrenula pregovarački postupak bez objave obavještenja, a ponuđači su imali svega dva dana da se prijave.

Za najpovoljnijeg je izabrana grupa ponuđača Institut za rudarstvo i metalurgiju „Bor” i Elektrotehnički institut „Nikola Tesla“ koji su, kako je navedeno u obavještenju, dostavili najnižu cijenu 1,84 miliona KM bez PDV-a.

Procijenjena vrijednost javne nabavke bez PDV-a bila je 1,9 miliona  KM.

U obrazloženju obavještenja je navedeno da je postupak pokrenut 3. januara ove  godine metodom pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, „zbog nastalih dokazivih razloga krajnje hitnosti prouzrokovanih događajima nepredvidivim za ugovorni organ, nemogućnosti poštovanja zakonom utvrđenih minimalnih rokova za otvoreni, ograničeni ili pregovarački postupak sa objavljivanjem obavještenja“.

Tehnički direktor ERS Ivan Koprivica rekao je danas za CAPITAL da je ovo preduzeće 28. decembra od premijera i resornog ministra dobilo urgenciju kojom traže da ERS napravi ekspertizu zbog informacija o stanju u TE „Gacko“ i TE „Ugljevik“ koje su došle do njih.

„Zbog toga su nas zadužili da po hitnom postupku uradimo dubinsku analizu elektroenergetskog sistema, prvenstveno misleći na proizvodne objekte i da se vidi da li je kritična situacija, te koji su hitni koraci koji se moraju preduzeti da ne bi došlo do zastoja“, kazao je Koprivica.

Kazao je da je i ERS u prethodnom periodu slala dopise RiTE „Ugljevik“ u kojima su izražavali zabrinutost zbog dešavanja u rudniku i da li će biti dovoljno uglja za snabdijevanje termoelektrane.

Tvrdi da su ispoštovane sve zakonske procedure i da je hitna nabavka išla zbog dopisa premijera i ministra koji su tražili hitnu analizu.

Inače, ekspertizom je tražena analiza stanja u pet zavisnih preduzeća – dvije termoelektrane i tri hidroelektrane koja će ukazati na razlike između projektovanih i ostvarenih energetskih veličina kapaciteta za proizvodnju, trenutno tehničko-tehnološko stanje opreme i objekata, sa identifikacijom i analizom pojava tehnoloških i tehničkih ograničenja u proizvodnji, te moguća unapređenja.

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić upozoravao je i ranije da postoje ozbiljni problemi u funkcionisanju RiTE “Ugljevik”, koji je u toku prošle godine imao 22 neplanska izlaska sa mreže.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...