DJELOVANJE WAGNERA PRIJETNJA ZA SVE: Grupa aktivista podnijela krivične prijave protiv Vulina i ambasadora Rusije u Srbiji

Wagner regrutuje građane Srbije za invaziju na Ukrajinu.

  • Regija

  • 19. Jan. 2023  19. Jan. 2023

  • 0

Grupa aktivista podnijela je u četvrtak krivične prijave zbog djelovanja ruske paravojne grupe Wagner i njenih pristalica u Srbiji, te protiv ambasadora Rusije u Beogradu i šefa srbijanske Bezbjednosne informativne agencije (BIA).

Prijave je podnio lider građanske organizacije "Oktobar" beogradski advokat Čedomir Stojković, optužujući grupu Wagner da regrutuje državljane Srbije za učestvovanje u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Stojković je novinarima rekao da su među prijavljenima i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i šef Bezbjednosne informativne agencije Srbije (BIA) i blizak saradnik srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića, Aleksandar Vulin.

"Razložno sumnjamo da je Vulin kao direktor BIA dao naređenja, direktive i smjernice da se djelovanje Wagnera u Srbiji ne sprječava, da se kontraobavještajni rad ne provodi i da je to direktan razlog zašto Rusija ovdje uspješno mobilizira građane Srbije i šalje ih u rat", rekao je novinarima Stojković, javlja Hina.

Navodeći da Bocan-Harčenko uživa diplomatski imunitet, Stojković je ukazao kako on ne može biti krivično procesuiran u Srbiji, sugerirajući da mu treba uskratiti diplomatski imunitet i boravak u Srbiji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...