DAMIR DŽEBA, ŠEF KLUBA HRVATA U DOMU NARODA FBiH: "Imamo nedvosmislenu parlamentarnu većinu, sljedeći korak je..."

-Ono što se vidi je trenutno parlamentarna većina i na razini države, gdje mi vidimo da Osmorka, odnosno Šestorka sa HDZ-om i SNSD-om ima kapacitet da formira Vijeće ministara BiH, na čijem čelu će biti Borjana Krišto, kazao je Džeba.

  • Politika

  • 20. Jan. 2023  

  • 6

Damir Džeba, šef Kluba Hrvata u Domu naroda PFBiH, govorio je za Špicu o konstituiranju parlamenta Federacije BiH.

-Sve se čini da se primjene standardi koji vrijede svugdje u svijetu i EU, i putem koji mi težimo. Bitna nam, je parlamentarna većina i nažalost mi nismo imali parlamentarnu većinu zadnje četiri godine, mogu to tako reći. Pa, nismo imali ni implementaciju izbornih rezultata iz 2018. godine.

Ono što se vidi je trenutno parlamentarna većina i na razini države, gdje mi vidimo da Osmorka, odnosno Šestorka sa HDZ-om i SNSD-om ima kapacitet da formira Vijeće ministara BiH, na čijem čelu će biti Borjana Krišto.

Sljedeći korak jeste konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Federacije, gdje od 98 zastupnika, njih 11 nije bilo na sjednici. Znači od 87 zastupnika, imali smo 57 ruku potporu za nominiranje kako vodstva Zastupničkog doma, tako i radnih tijela. 57 od 87 ruku nije mali broj.

Na toj sjednici smo imali 14 suzdržanih i 16 protiv. Što znači da je to nedvosmislena parlamentarna većina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...