ZBOG SLIČNOSTI U IMENU: Audi tužio Kineze i dobio presudu

Audi se očito osjećao ugroženim dolaskom marke Nio na njemačko tržište. Nije mu se svidjelo da se njegovi proizvodi zovu ES6 i ES8. Kažu, prevelika sličnost je u imenu s etabliranim Audijevim modelima pa su stoga pravdu potražili na sudu u Münchenu. 

  • Auto

  • 20. Jan. 2023  20. Jan. 2023

  • 1

U Audiju su odlučili tužiti kinesku marku i prije nego što je stigla na njemačko tržište. 

Još donedavno činilo bi se nemogućim da Audiju na domaćem tržištu zaprijeti neki kineski proizvođač. Ipak, sada su stvari drukčije, a Kinezi ne samo da love priključak sa zapadnim markama već su u mnogočemu čak i preuzeli inicijativu.

Audi se očito osjećao ugroženim dolaskom marke Nio na njemačko tržište. Nije mu se svidjelo da se njegovi proizvodi zovu ES6 i ES8. Kažu, prevelika sličnost je u imenu s etabliranim Audijevim modelima pa su stoga pravdu potražili na sudu u Münchenu. 

I upalilo je, kako doznaje Automobilwoche, nakon više od godine dana od podizanja tužbe. Točnije, sud je presudu donio nakon točno 15 mjeseci i presudio u korist Audija. Prema sudu, Nio ES6 i ES8 i Audijevi modeli S6 i S8 zvuče previše slično. Kako kažu, dodatno slovo E nije bilo dovoljno da se modeli diferenciraju, posebno po pitanju izgovora. 

Presuda je također ukazala na korištenje slova E koji bi mnogi mogli objasniti kao dodatak u imenu modela po pitanju pogona. Prevedeno, Nio ES6 bi neki mogli interpretirati kao elektrificirani Audi S6.

"Postoji rizik da će potrošači pretpostaviti da je 'ES 6' ustvari 'S 6' u električnoj verziji, da su dva vozila od istog proizvođača", napisao je između ostalog sudac. 

Iz kineske tvrtke poručuju kako nije gotovo i da će se žaliti na presudu. U svakom slučaju postoji mogućnost da će morati platiti kaznu od 250.000 eura, a da će direktor podružnice u Njemačkoj završiti u zatvoru na maksimalno šest mjeseci. 

Nio do daljnjega ne smije promovirati modele ES6 i ES8 u Njemačkoj. Presuda se ne odnosi na model ES7 koji je u Njemačkoj još u listopadu preimenovan u EL7. 

U Audiju ne skrivaju zadovoljstvo presudom. "Pazimo na sveobuhvatnu zaštitu našeg intelektualnog vlasništva", stoji u izjavi. "Presuda potvrđuje da sporne oznake modela krše prava Audijevih zaštitnih znakova. Mnogi od naših modela imaju kultni karakter - za nas i za naše kupce. To se također posebno odnosi na naše sportske S modele", jasni su iz Audija.

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...