STOLTEBERG NAJAVIO: "Rasprava o slanju njemačkih tenkova 'Leopard' Ukrajini bit će nastavljena"

Stoltenberg je na pitanje šteti li Njemačka Evropskoj uniji time što dosad nije poslala tenkove Leopard 2 odgovorio da će se "rasprave nastaviti".

  • Evropa

  • 20. Jan. 2023  20. Jan. 2023

  • 0

Glavni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg pozdravio je u petak najavu novih isporuka oružja Ukrajini i rekao će se rasprava o slanju njemačkih tenkova nastaviti.

Stoltenberg je na marginama konferencije o Ukrajini u američkoj vojnoj bazi blizu njemačkog grada Ramsteina rekao da očekuje daljnji razvoj u raspravi o mogućem slanju njemačkih tenkova Leopard 2 Ukrajini.

Činjenica da se Ukrajinu sada opskrbljuje stotinama novih oklopnih vozila, borbenim vozilima pješaštva i tenkovima, mnogo joj znači, rekao je Stoltenberg novinarima.

Podrška neće Ukrajincima samo omogućiti da se brane od novih ruskih ofanziva, već i da pokreću vlastite ofanzive kako bi vratili kontrolu nad svojim teritorijem, kazao je.

Stoltenberg je na pitanje šteti li Njemačka Evropskoj uniji time što dosad nije poslala tenkove Leopard 2 odgovorio da će se "rasprave nastaviti".

Dodao je da se od početka rata neprestano mijenja vrsta podrške koju države pružaju.

Stoltenberg je također rekao da je Njemačka jedna od saveznica koja pruža najviše podrške Ukrajini, prenosi Hina. 

"Topništvo, municija, sistemi protuzračne odbrane i sada također borbena vozila pješaštva Marder: Njemačka zaista predvodi u podršci za Ukrajinu u mnogim, mnogim područjima", istaknuo je Stoltenberg.

Šef Vojnog odbora NATO-a admiral Rob Bauer je u petak rekao da bilo kakvu odluku da se Ukrajini pošalju tenkovi mora donijeti svaka država pojedinačno.

"To je suverena odluka suverene države, što Njemačka jest. Važno je da Ukrajina pobijedi u ovom ratu. Moramo ozbiljno sagledati što je Ukrajini potrebno i dati im što traže ako je moguće", rekao je Bauer na press-konferenciji u Lisabonu, dodavši da se to mora učiniti pravovremeno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...