OVO JE POSLJEDNJA POZNATA VERZIJA PLANA ZA KOSOVO: Deset članova, četvrti bode oči

Taj dokument se sastoji od deset članova, a prije ove verzije, pominjale su se još dvije koje su nazivane "Scholz-Macronov plan" ili "Francusko-njemački plan".

  • Regija

  • 22. Jan. 2023  

  • 4

Nema pominjanja međusobnog priznanja, ali postoji obaveza Srbije da se ne protivi članstvu Kosova u međunarodnom institucijama! Ovo, između ostalog, piše u verziji "Evropskog prijedloga za Kosovo", posljednjoj koja je bila dostupna javnosti i čiji je kompletan sadržaj objavljen, piše Tanjug.

Taj dokument se sastoji od deset članova, a prije ove verzije, pominjale su se još dvije koje su nazivane "Scholz-Macronov plan" ili "Francusko-njemački plan". U posljednjoj verziji najsporniji, barem po Srbiju, jeste član 4, u kojem se kaže da se "Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o planu koji je pred njega stavila diplomatska petorka Zapada sa kojom se sastao u petak, rekao je da je spreman da "prihvati njegov koncept i da radi na predloženom sporazumu". ipak, dodao je da postoji stavka sa kojom nije saglasan.

"Pokazao sam svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju, u jednoj važnoj stvari, ali ne mogu da govorim još o tome jer prijedlog nije javan", rekao je on.

Da li se tu radi o spornom "članu 4" ili je do sada poznati dokument naknadno izmijenjen, što bi mogla da sugeriše Vučićeva opaska da "prijedlog nije javan", građani Srbije saznat će vjerovatno nešto više sutra popodne, kada je predsjednik Srbije najavio da će upoznati javnost sa detaljima Evropskog prijedloga za Kosovo i razgovorima sa petoricom izaslanika SAD i EU.

Evo šta tačno piše u svih deset članova posljednjeg plana za Kosovo koji je bio objavljen u javnosti:

Član 1

Stranke će međusobno razvijati normalne, dobrosusjedske odnose na bazi jednakih prava.

Obje strane će međusobno priznati relevantna dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, tablice vozila i carinske pečate.

Član 2

Obje strane će se rukovoditi svrhom i principima utvrđenim u Povelji Ujedinjenih nacija, posebno onim o suverenim pravima država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredjeljenje i zaštiti ljudskih prava i nediskriminacije.

Član 3

U skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, strane će sve međusobne sporove rješavati samo mirnim sredstvima i uzdržat će se od prijetnje ili upotrebe sile.

Član 4

Stranke polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu stranu u međunarodnoj sferi ili djelovati u njeno ime.

Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Član 5

Obje strane će podržati njihove težnje da postanu članice Evropske unije.

Član 6

Iako ovaj osnovni sporazum predstavlja važan korak u normalizaciji, obje strane će nastaviti proces dijaloga koji vodi EU novim zamahom, što će dovesti do pravno obavezujućeg, sveobuhvatnog sporazuma za normalizaciju odnosa.

Strane su saglasne da će u budućnosti produbljivati saradnju u oblastima privrede, nauke i tehnologije, saobraćaja i povezanosti, odnosa u pravosuđu i provođenju zakona, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, vjere, sporta, zaštite životne sredine, nestalih lica. i druge oblasti. slično kroz postizanje konkretnih sporazuma.

Član 7

Obostrano se zalaže za postizanje konkretnih aranžmana, u skladu sa relevantnim instrumentima Vijeća Evrope i korištenjem postojećih evropskih iskustava, kako bi se osigurao odgovarajući nivo samouprave za srpsku zajednicu na Kosovu i mogućnost pružanja usluga na Kosovu. Neke specifične oblasti, uključujući mogućnost finansijske pomoći Srbije i direktne kanale komunikacije između srpske zajednice i Vlade Kosova.

Stranke će formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i osigurati visok nivo zaštite srpskog vjerskog i kulturnog naslijeđa, u skladu sa postojećim evropskim modelima.

Član 8

Stranke će razmeniti stalne misije. Oni će se nalaziti u sjedištu dotične vlade.

Praktična pitanja u vezi sa raspoređivanjem misija bit će obrađena posebno.

Član 9

Obostrano je konstatovana posvećenost EU i drugih donatora da kreiraju poseban paket finansijske pomoći za zajedničke projekte stranaka za ekonomski razvoj, povezanost, zelenu tranziciju i druge ključne oblasti.

Član 10

Strane će uspostaviti zajedničku komisiju, kojom će predsedavati EU, koja će pratiti sprovođenje ovog sporazuma.

Obje strane potvrđuju svoje obaveze za sprovođenje svih prethodnih sporazuma.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...