STRAVIČNE BROJKE IZ KINE: U sedmici dana preminulo gotovo 13.000 ljudi

Zdravstvene vlasti posebno su zabrinute zbog širenja zaraze u ruralnim područjima slabije opremljenima za suočavanje s velikim epidemijama

  • Svijet

  • 22. Jan. 2023  

  • 0

Kina je izvijestila o gotovo 13.000 smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19 u bolnicama između 13. i 19. januara, uz gotovo 60.000 u mjesec dana ili nešto prije toga, jer njezini stručnjaci kažu da je val zaraze širom zemlje već dosegao vrhunac, piše novinska agencija HINA.

Ažurirani broj smrtnih slučajeva iz kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti objavljen je u jeku sumnji u transparentnost podataka Pekinga i iznimno je nizak prema globalnim standardima.

Bolnice i pokopna društva pretrpani su otkako je Kina početkom decembra ukinula najstroži svjetski režim kontrole covida i masovnog testiranja, što je uzrokovalo veliku ekonomsku štetu i stres.

Taj nagli zaokret politike, koji je uslijedio nakon historijskih protesta protiv ograničenja, proširio je covid u populaciji od 1,4 milijarde koja je uglavnom bila zaštićena od bolesti otkako se pojavila u gradu Wuhanu krajem 2019.

Broj umrlih koji su objavile kineske vlasti ne obuhvaća one koji su umrli kod kuće, a neki su ljekari rekli da ih se odvraća od toga da upisuju covid kao uzrok smrti.

Kina je 14. januara izvijestila o gotovo 60.000 smrtnih slučajeva povezanih s covidom u bolnicama između 8. decembra i 12. januara, što je ogroman porast u odnosu na više od 5.000 smrtnih slučajeva prijavljenih ranije tokom cijelog perioda pandemije.

Neki zdravstveni stručnjaci očekuju da će u Kini ove godine umrijeti više od milion ljudi od ove bolesti.

Britanska kompanija za zdravstvene podatke Airfinity predviđa da bi ove sedmice dnevno od covida moglo umrijeti do 36.000 ljudi.

Stotine miliona Kineza putuju širom zemlje na porodične skupove tokom proslave Nove godine, koji su bili obustavljeni pod donedavnim covid ograničenjima.

Zdravstvene vlasti posebno su zabrinute zbog širenja zaraze u ruralnim područjima slabije opremljenima za suočavanje s velikim epidemijama.

Procjenjuje se da je bilo 110 miliona putovanja željeznicom od 7. do 21 januara, prvih 15 dana 40-dnevne velike seobe za lunarnu Novu godinu, izvijestio je službeni list Komunističke partije.

Ukupno je bilo 26,23 miliona putovanja željeznicom, cestom, brodskim i avioprijevozom, a to je polovina pretpandemijskih brojki, ali je ona svejedno za 50,8 posto veća u odnosu na 2022. navodi državna CCTV.

Masovna putovanja širit će zarazu, ali drugi val covida nije vjerovatan, objavio je na društvenim medijima u subotu u Zunyou, vodeći epidemiolog u Kineskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Mogućnost ponovnog širenja covida u Kini sljedeća dva ili tri mjeseca je mala jer je zaraženo 80 posto stanovnika, rekao je istaknuti vladin stručnjak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...