DAMIR MAŠIĆ O USTUPCIMA SDP-a I NOVOJ KOALICIJI: "Je li alternativa da ostanu SDA i HDZ na federalnom nivou, a SNSD, HDZ, SDA i DF na državnom nivou?" (VIDEO)

"Nama je bitnije da imamo jednu stabilnu većinu, stabilnu vlast koja će odgovoriti na potrebe građana", rekao je Mašić.

  • Politika

  • 23. Jan. 2023  23. Jan. 2023

  • 0

Zvaničnik SDP-a Damir Mašić bio je danas gost u programu BHRT-a gdje je govorio, pored ostalog, o formiranju izvršne vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini. 

Na pitanje da li dijeli stav svog kolege Irfana Čengića koji je kazao da je SDP možda previše ustupio određenih pozicija iz bošnjačke kvote drugim partijama, Mašić je rekao da je sve urađeno sa ciljem da se formira stabilna i funkcionalna vlast. 

"Kada bi se gledao samo jedan nivo vlasti, a uglavnom je kroz strukturu državnog nivoa to gledano, možda bi se i stekao takav dojam. Međutim, proces formiranja vlasti je komplikovan. Mi sa istim ili sličnim ili dijelom partnera formiramo vlast od kantonalnog do državnog nivoa i naravno da kao najjača politička partija u toj grupaciji ćemo, ako treba, i praviti određene ustupke da bi imali jednu stabilnu i funkconalnu vlast. To samo pokazuju da nama nisu toliko bitne pozicije i fotelje jer da su nam bitne mi bi se grčevito borili za svaku od njih. Nama je bitnije da imamo jednu stabilnu većinu, stabilnu vlast koja će odgovoriti na potrebe građana", rekao je Mašić.

Na pitanje pravi li SDP prevelike ustupke prema svojim partnerima, Mašić kaže:

"To je stvar subjektivnog osjećaja. Ja lično ponekad također mislim da se negdje napravi... Međutim, kada pogledam širu sliku, evo da mi zategnemo i kažemo nećemo nigdje ništa, šta je alternativa? Je li alternativa da ostane SDA i HDZ na nivou Federacije BiH, a na nivou države SNSD, HDZ, SDA i DF. Je li to alternativa? Imali smo ih protekle četiri ili osam godina i vidjeli da ne ide. Zato treba dati šansu i zato mi nećemo nikada u potpunosti zakivati. Spremni smo razgovarati o svemu onome što ide u kontekstu doprinosa u ovoj široj slici koju mi pokušavamo da promijenimo a ona se jedino može promijeniti promjenom izvršne vlasti."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...