BEĆIROVIĆ PRESJEKAO: Zlatko Lagumdžija se vraća u bh. diplomatiju!

Za napomenuti je da se Lagumdžija školovao i u SAD-u te da ovu zemlju posjećuje i u svojstvu univerzitetskog profesora.

  • Vijesti

  • 23. Jan. 2023  23. Jan. 2023

  • 8

Bivši višegodišnji predsjednik SDP-a i univerzitetski profesor Zlatko Lagumdžija je predložen za ambasadora Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama, javlja sarajevski portal Klix

Prema informacijama Klixa, Lagumdžija je predložen od strane člana Predsjedništva BiH Denisa Bećriovića. Također, ambasador Bosne i Hercegovine u Washingtonu bi trebao biti neko iz reda hrvatskog naroda, dok bi ambasador u Briselu trebao biti neko iz reda srpskog naroda.

Tako je informacija koja je dugo kolala u bh. javnosti dobila svoju konačnu potvrdu. Prema ranijim navodima, povratak Lagumdžije u diplomatiju zagovarao je lider NiP-a Elmedin Konaković koji je to očigledno uspio isposlovati kod Bećirovića. 

Lagumdžija je i ranije imao ambiciju da se ponovo diplomatski angažuje nakon što je kao predsjednik SDP-a obavljao funkcuju ministra vanjskih poslova u mandatu 2010.-2014, ali njegovi zahtjevi nisu naišli na razumijevanje lidera SDA Bakira Izetbegovića. 

Lagumdžija je kao predsjednik SDP-a, ali i nakon toga, najčešće kroz Fondaciju Društva zajedničkih vrijednosti čiji je osnivač, imao međunarodni angažman. Često je posjećivao i još uvijek često posjećuje Sjedinjene Američke Države - između ostalih, međunarodne institucije i organizacije sa sjedištem u ovoj državi. Stranka koju je dugo vodio, SDP, ima saradnju s Demokratskom strankom SAD-a kojoj pripada i američki predsjednik Joe Biden.

Za napomenuti je da se Lagumdžija školovao i u SAD-u te da ovu zemlju posjećuje i u svojstvu univerzitetskog profesora.

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...