"KRITERIJI SIGURNOSTI SU POPUSTILI"; ADMIR MULAOSMANOVIĆ UPOZORAVA: "Nenad Nešić nije jedini problematičan"

Iz Osmorke sve više traže od visokog predstavnika da reaguje i pomogne im u formiranju vlasti na nivou Federacije bez SDA, koja je osvojila najviše glasova.

  • Politika

  • 23. Jan. 2023  23. Jan. 2023

  • 2

Imenovanje novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine najavljeno je za srijedu, no čini se neće proći baš tako glatko.

Lideri SNSD-a iz Istočnog Sarajeva protive se tome da Nenad Nešić bude ministar i za sutra su najavili i sastanak s Miloradom Dodikom. O politici HDZ-a i SNSD-a, imenovanju predsjednika I potpredsdjednika Federacije BiH te situaciji u regiji govorio je za televiziju Hayat historičar, univerzitetski profesor i analitičar Admir Mulaosmanović.

"Za mene je bilo očekivano. Znam da postoje turbulencije unutar SNSD i unutar srpskog bloka koji treba da uđe u vlast. Bilo je očekivano da dobijemo ovakav obrat u formiranju Vijeća ministara. Možemo očekivati da će se taj čvor pokušati razriješiti u Banjoj Luci. Najavili su razgovore. Pitanje je šta će biti rezultat tih razgovora", rekao je Mulaosmanović.

Kaže da smo vidjeli najavu mogućeg odlaganja, ali da to nije jedini problem koji imaju. Smatra da je tu nekoliko upitnika o koaliciji koja dolazi iz Bošnjačkog bloka.

"Tamo situacija nije baš jasna. Odgađanje za 30. bi bila najlogičnija reakcija. Da se dobije 7 dana pa da se saniraju štete. Ukoliko se u srijedu krene u formiranje novog saziva Vijeća ministara, stvari se mogu osloniti na samo jednog poslanika", kazao je Mulaosmanović.

Mnogi problematizuju imenovanje Nešića jer je u Srbiji ranije osuđen zbog napada na službeno lice, a dovodi se i u vezu s aplikacijom Sky. O tome koliko je opasno da jedna kompromitovana osoba bude državni ministar sigurnosti, kako je uopšte moguće da je prošao provjeru SIPA-e, Mulaosmanović je rekao da kada su kriteriji sigurnosti u pitanju, oni su davno popustili.

"Ovo je primjer kako se odnosimo prema sigurnosti sa nedovoljno razumijevanja. Nešić je kažnjavan i ima veoma široku lepezu kadrova koji su na neki način pod sumnjom i jesu kažnjavani. Dakle, doista se radi o kadrovima koji moraju detaljno biti preispitani kada se na takve pozicije postavljaju. Provjere SIPA-e su jednostavne kao kada se obični građanin prijavljuje na konkurs. SIPA je uradila glavni dio posla dajući pozitivan stav. U dobrim je odnosima sa Dodikom i smatram da se treba uraditi depolitizacija u takvim službama. Nažalost, bojim se da je to jedan kontekst u kojem duže vrijeme živimo i treba da se završi. Nešić nije jedini problematičan", istakao je Mulaosmanović.

Što se tiče informacije da će SNSD sada dobiti svoje ljude i u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, te Službi za strance, Mulaosmanović ističe da je to loše.

"Ne treba odvajati kadrove jesu li bošnjački ili srpski. Tu će nastati problem. Dodik će željeti da sa svojim kadrovima popuni OSA-u i SIPA-u. Tu je jedan fokus Dodika i njegove politike", kazao je Mulaosmanović.

O politici Trojke, Mulaosmanović govori da su pod pritiskom, te da su izdali svoje principe koje su zagovarali. Kaže da su sada u raljama i pritisku koji dolazi u savezu Dodik i Čović.

"Ne mogu se pregovoru oduprijeti. Vrlo ozbiljni politički procesi se odvijaju na Zapadnom Balkanu. Teška politička pitanja se pokušavaju rješavati. To će prestati samo onda kada budemo imali snažnu probosansku politiku. Dakle, postojala je mogućnost da se jedna snaga izdigne koja je dominantna i da diktat nemaju Dodik i Čović. To je trebalo da se učini. Plan je bio drugačiji. Eskobar vrlo štetno djeluje. Pokušava da instalira novu vlast na Kosovu. Govori o Crnoj Gori na nivou propalih institucija. Trebamo biti zabrinuti zbog svega što je na sceni", rekao je Mulaosmanović.

Iz Osmorke sve više traže od visokog predstavnika da reaguje i pomogne im u formiranju vlasti na nivou Federacije bez SDA, koja je osvojila najviše glasova. O tome kakva su očekivanja, te da li će ih Christian Schmidt poslušati, Mulaosmanović govori da je smatra da ih neće poslušati jer bi to bio uvod u haos.

"To bi bila nova upitna odluka na upitnu odluku. Nije mi razumljivo da se toliko insistira da im visoki predstavnik odblokira neke stvari pa da oni preuzmu vlast. Jasno je da trojka nema dovoljno zastupnika u Federalnom parlamentu. Mora se realno sjesti i dogovoriti kakva će biti ta nova Federalna vlada. Pobjednici izbora SDA sa svojim partnerima već sada imaju ogromnu snagu u Federalnom parlamentu. Ukoliko Schmidt intervenira nisam siguran da možemo očekivati neku stabilnost u našoj državi", kazao je Mulaosmanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...