ZVANIČNA MOSKVA U VELIKIM PROBLEMIMA: Da li je Putin ugrožen?

ISV ističe da Putin nije pripisao zasluge Wagnerovim snagama što su zauzele Soledar tokom televizijskog intervjua 15. januara.

  • Svijet

  • 23. Jan. 2023  23. Jan. 2023

  • 0

Institut za proučavanje rata u svojoj novoj analizi tvrdi da predsjednik Rusije Vladimir Putin traži način da marginalizuje sve snažnijeg šefa Wagnera.

Prigožinov Wagner je pretrpio velike gubitke u bitkama za Bahmut i Soledar, ali ISV napominje da je moguće da se Putin osjeća ugroženim usponom Jevgenija Prigožina.

Tako u novoj analizi pišu da se Putin udaljava od Prigožina i okreće se tradicionalnoj konvencionalnoj vojsci. Kao dokaz distanciranja, ISV navodi da je Putin degradirao komandanta Sergeja Surovkina, inače bliskog saveznika Jevgenija Prigožina.

Ovo je, prema ISV, najvjerovatnije poremetilo sposobnost Vagner grupe da nabavi opremu vojnim kanalima. Surovkin sada odgovara Valeriju Gerasimovu, načelniku Generalštaba ruske armije.

ISV ističe da Putin nije pripisao zasluge Wagnerovim snagama što su zauzele Soledar tokom televizijskog intervjua 15. januara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...