POPULISTIČKA IDEJA KENANA MAGODE NIJE NAIŠLA NA RAZUMIJEVANJE: Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS odbilo inicijativu o prolongiranju nastave

Kenan Magoda, zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo, dobio je odgovor od Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS na zastupničku inicijativu da se "prolongira početka nastave u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo, kako bi učenici mogli uživati u zimskim sportovima i aktivnostima".

  • Mini market

  • 24. Jan. 2023  24. Jan. 2023

  • 0

U odgovoru Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo istaknuto je da cijene činjenicu da je data spomenuta inicijativa jer smatraju da je time iskazano interesovanje za dobrobit zdravlja učenika, ali da zbog ranije utvrđenog i predočenog Školskog kalendara svim osnovnim i srednjim školama, prolongiranje raspusta, kao i kasnija nadoknada ne bi išla u prilog ni učenicima ni uposlenicima škola.

"Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS smatra da navedena inicijativa ne bi išla u prilog ni učenicima ni uposlenicima škole jer bi u slučaju produžetka zimskog raspusta školska godina bila produžena u maju mjesecu, za učenike završnih razreda i u junu mjesecu za ostale učenike, kako bi se realizirao neophododni broj nastavnih sati u svim razredima u svim školama. Školskim kalendarom predviđeno je da se nastava za završne razrede srednjih škola završava 9.5.2023. godine, za prve i devete razrede osnovnih škola 6.6.2023. godine, a za ostale razrede 13.6.2023. godine", navodi se u odovoru Ministarstva na inicijativu zastupnika Magode.

Osim navedenog, u odgovoru se navodi da ni produženje zimskog raspusta nije nikakav garant da će u danima produženja biti niske temperature i dovoljno snijega, kako bi učenici mogli uživati u zimskim sportovima, kako je to u obrazloženju zastupničke inicijative navedeno.

"Također ističemo da, ukoliko bi zimski rasput za učenike bio produžen za šest radnih dana, kako je u inicijativi traženo, drugo polugodište školske 2022/2023. godine ne bi počelo 9.2.2023. godine, kako je u inicijativi navedeno, već 7.2.2023. godine. Smatramo da je u najboljem interesu učenika i uposlenika škola KS da drugo polugodište tekuće školske godine počne kako je i planirano", obrazložila je u odgovoru ministrica Naida Hota-Muminović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...