BIVŠI SLOVENSKI MINISTAR ODBRANE UPOZORAVA: "Rusija preko Srbije destabilizuje Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Kosovo!" (VIDEO)

Bivši slovenski ministar odbrane Roman Jakić kaže da su Rusija i Srbija partneri koji doprinose destabilizaciji zemalja Zapadnog Balkana.

  • Regija

  • 24. Jan. 2023  24. Jan. 2023

  • 1

Jakić u intervjuu za prištinski The Geopost naglašava da treba biti oprezan sa medijima koji promovišu proruski narativ na ovim prostorima.

“Rusija i Srbija su veoma dobri partneri i pretpostavljam da preko Srbije destabilizuju ne samo Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Kosovo, već i druge zemlje u regionu”, ističe Jakić.

"Interesantno je da je narativ u Srbiji da Rusija pomaže Srbiji, ali u suštini ako pogledate brojke i promjene u trgovini, vidi se da Srbija ima najveći udio sa EU, više od 70 odsto sa Njemačkom i Italijom i da je trgovina sa Rusijom manja", dodaje on.

Prema njegovim riječima, međunarodni faktor treba da bude odgovoran za bezbjednost građana na Kosovu.

“Mislim da postoje dva veoma važna međunarodna faktora, a to su KFOR i EULEX, koji takođe moraju da brinu o bezbjednosti ljudi i da se ova rastuća tenzija mora riješiti dijalogom između Kosova i Srbije”, kaže on.

Jakić je u ovom intervjuu govorio i o stavu Slovenije o ruskoj vojnoj agresiji u Ukrajini, kao i o geopolitičkom buđenju Evropske unije.

Kompletan intervju možete pogledati u nastavku: 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...