O TOME SE PRIČA U SUSJEDSTVU: "Niko neće moći zabraniti kupanje na plažama"

Izmjene zakona onemogućit će bilo kakvo ograđivanje.

  • Regija

  • 25. Jan. 2023  25. Jan. 2023

  • 2

Ministar prometa i mora Republike Hrvatske Oleg Butković izjavio je danas da se novim Zakonom o pomorskom dobru, čiji je prijedlog u Saboru, neće omogućiti privatizacija pomorskog dobra već će se poboljšati nadzor nad njime i stoga, naveo je, nema govora da će bilo tko moći zabraniti građanima kupanje na plažama.

"Nema nikakvog govora da će bilo tko kome zabraniti da se kupa na nekoj plaži. Postoje plaže s posebnom upotrebom kao što su nudističke plaže i plaže ispred specijalnih bolnica, koje morate ograditi, ali to nisu plaže ispred hotela ili javne plaže", rekao je Butković u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

U Hrvatskoj trenutno postoje 18 ograđenih plaža, a njihovo ograđivanje je omogućio zakon iz 2003. godine kojeg je donijela tadašnja SDP-a ova vlada, odgovorio je Butković na kritike iz oporbenih stranaka.

On je dodao da će ograde na 18 spomenutih plaža biti uklonjene nakon isteka koncesije.

Kazna za nezakonitu gradnju na pomorskom dobru do 130.000 eura

"Zakon koji mi predlažemo nije pisan da bi stvorio nered na pomorskom dobru, da bi omogućio privatizaciju i uzurpaciju pomorskog dobra već naprotiv, mi pojačavamo nadzore i kazne, dajemo već ovlasti jedinicama lokalne samouprave, da kroz transparentan način donesu plan upravljanja pomorskim dobrom koji uključuje javnost", kazao je ministar uoči početka saborske rasprave.

Tako će se, kaže Butković, ubuduće svaka nezakonita gradnja na pomorskom dobru kažnjavati sa 130 tisuća eura.

Što se tiče davanja koncesija, prema njegovim riječima, one će se dijeliti jedino preko javnog natječaja, a ne više metodom "najbržeg prsta".

Jedinice lokalne samouprave će odrediti koje će plaže na njihovom području biti za javnu namjenu, a koje će se moći koristiti za gospodarsku djelatnost. No, i kod plaža pod koncesijom zadržan je postotak koji mora biti predviđen za javnu namjenu, naveo je Butković.

"Koncesionar ne može cijelu plažu pokriti suncobranima ili ležaljkama, ima određeni postotak, to je 50 odnosno 70 posto. Ostalo mora ostati javna namjena, mora biti slobodno. To je pravo koncesionar imao i do sada ali je plaže ograđivao, a to sada više neće moći", kazao je Butković.

Izmjene zakona onemogućit će bilo kakvo ograđivanje, no, ističe Butković, ako se takvo nešto ipak dogodi, građani su slobodni pozvati djelatnika Lučke kapetanije.

"Ako napišete da se nešto ne može ograditi, onda se ne može ograditi ni s fizičkom barijerom ni s čovjekom, odnosno redarom", napomenuo je Butković.

Novi sustav naplate cestarine 

Osim novog Zakona o pomorskom dobru, Ministarstvo prometa i mora za turističku sezonu 2024. priprema novi sustav naplate cestarine na autocestama, koji će funkcionirati na principu elektroničke vinjete. 

Prema riječima Butkovića, to ne znači da će doći do dizanja cijena.

"Ulaskom u Schengen smo stvorili situaciju da nam te rampe ne idu u korist, trebamo što prije implementirati beskontaktni sustav naplate. Sustav će vam učitati registraciju, skinuti s vašeg računa određeni iznos koji je za tu dionicu, a ostaje i ENC kao dodatni sustav", kazao je Butković.

(Hina) 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...