"SB" U PARLAMENTU BiH: Budući ministri stigli na potvrđivanje mandata, počela sjednica (FOTO)

HDZ je pored Bunoze i mandatarke Krišto predložio još Dubravku Bošnjak za ministricu civilnih poslova. Za zamjenike ministara predloženi su Josip Brkić, Slaven Galić, Ivica Bošnjak i Ljiljana Lovrić.

  • Vijesti

  • 25. Jan. 2023  

  • 0

Kandidati za ministre i zamjenike u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine stigli su u Parlament BiH gdje će zastupnici danas glasati o njihovom imenovanju.

S obzirom na to da su sva imena ranije dogovorena među koalicionim partnerima HDZ-a - SNSD-a i stranka proširene Trojke, očekuje se da će ovi kandidati i dobiti podršku većine. Borjana Krišto je pročitala ta imena, ali sa malim iznenađenjem s obzirom na to da je za svoje zamjenike, pored Zorana Tegeltije predložila i Zukana Heleza, umjesto Elmedina Konakovića.

U jednom trenutku je imenovanje bilo upitno s obzirom na to da je SNSD-ov ogranak iz Istočnog Sarajeva kazao da Nenad Nešić nema njihovu podršku. Međutim, čini se da su jučer u Banjoj Luci uspjeli postići dogovor. Osim toga, oko prijedloga za ministra pravde Davora Bunoze se stvorila afera zbog sumnje da je krivotvorio službene dokumente Vlade Republike Hrvatske.

HDZ je pored Bunoze i mandatarke Krišto predložio još Dubravku Bošnjak za ministricu civilnih poslova. Za zamjenike ministara predloženi su Josip Brkić, Slaven Galić, Ivica Bošnjak i Ljiljana Lovrić.

Stranke Trojke su izabrale Elmedina Konakovića (NiP) za kandidata za ministra vanjskih poslova, Edina Fortu (Naša stranka) kao ministra komunikacija i prometa i Zukana Heleza (SDP) kao ministra odbrane. Kao zamjenike su predložili Dušku Jurišić, Muhameda Hasanovića i Elvira Mahmuzića.

SNSD je uzeo ministarstvo finansija, sigurnosti i vanjske trgovine, a na te pozicije je predložio Zorana Tegeltiju, Nenada Nešića i Stašu Košarca. Za zamjenike su predložili Marijanu Mojić, Ognjena Janjića i Aleksandra Goganovića.

Stranke Trojke i SNSD su se zajednički dogovorili da kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice bude Sevlid Hurtić iz Pokreta za državu, nekadašnji član SDA, danas ima svoju stranku, a u RS-u je bio u koaliciji sa Dodikom.

Ministri su prošli provjere CIK-a i SIPA-e te su dobili podršku Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH gdje su odgovarali na pitanja o resoru za koji su predloženi, prenosi Klix.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...