NA PRIJEDLOG SDA: Grad Sarajevo podnosi krivične prijave protiv odgovornih za proslavu 9. januara i negiranje genocida

Vijećnica Čengić je naglasila da je ovaj korak uslijedio nakon što Ured visokog predstavnika (OHR) nije poduzeo nikakve značajne korake da zaustavi neustavnu proslavu kao ni ukloni spornu spomen-ploču.

  • Vijesti

  • 25. Jan. 2023  25. Jan. 2023

  • 1

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, na prijedlog vijećnice Alme Čengić (SDA), usvojeni su zaključci o podnošenju krivičnih prijava protiv odgovornih institucija, nevladinih organizacija ali i pojedinaca koji su učestvovali u obilježavanju neustavnog praznika entiteta Republike Srpske.

Krivične prijave će obuhvatiti i ona lica, udruženja i institucije koje insistiraju na održavanju spomen-ploče posvećene ratnom zločincu Ratku Mladiću. 

Vijećnica Čengić je naglasila da je ovaj korak uslijedio nakon što Ured visokog predstavnika (OHR) nije poduzeo nikakve značajne korake da zaustavi neustavnu proslavu kao ni ukloni spornu spomen-ploču.

"Vladavina prava je nešto za što, vjerujem, postoji široki konsenzus predstavnika svih političkih subjekata u ovom vijeću, te je odlika koja prati i sve koalicione sporazume u zadnjem periodu. Sekundarno smatram da je i dužnost svih institucija u Bosni i Hercegovini pa i Ureda visokog predstavnika koji je kako zakonodavac tako i instrument njegovog provođenja da doprinesu procesu jačanja pravne države", istaknula je Čengić.

Upozorila je javnost da se u spomenutim slučajevima "radi o apsolutnom negiranju svih žrtava agresije na našu domovinu, slavljenju presuđenih zločinaca, negiranju pravnog poretka kao i mišljenja Venecijanske komisije, ali i svih međunarodnih sudova". 

Gradsko vijeće je usvojilo spomenute zaključke te zatražilo od gradonačelnice da hitno i bez odlaganja pristupi podnošenju krivičnih prijava uime Grada Sarajeva, a po osnovu kršenja članova 145a i 239 Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koji tretiraju neprovođenje presuda Ustavnog suda, ali i negiranje genocida.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...