SKANDALOZNE TVRDNJE ŽELJANE ZOVKO: Zbog stavova o BiH optužila pojedine kolege u Evropskom parlamentu da su pod malignim utjecajem Irana i Turske!? (VIDEO)

Poručila je da "stanje u BiH većini zastupnika EP-a nije dovoljno jasno jer ih je u ovom sazivu preko 70 posto koji nemaju duboku institucionalnu memoriju i ne poznaju BiH te su stoga često izloženi vanjskim utjecajima".

  • Politika

  • 25. Jan. 2023  25. Jan. 2023

  • 15

Visoki predstavnik Christian Schmidt obratio se jučer članovima Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta gdje je govorio o trenutnoj političkoj situaciji u BiH. 

Nakon sastanka je odbio je dati bilo kakvu izjavu ili komentar, no detalje sastanka procurili su u javnost. Iz tih detalja se saznaje da sastanak nije bio nimalo ugodan za Schmidta, pa je čak u određenim momentima povisio ton. 

Naime, Schmidt se suočio sa žestokim kritikama evropskih parlamentaraca zbog diskriminatorskih odredbi koje je nametnuo 2. oktobra. Također, Schmidt je bio izložen kritikama zbog utjecaja koji na njega vrši zvanični Zagreb, a koji je očigledno isposlovao odredbe koje idu u koristi Čovićevog HDZ-a. Više o tome možete pročitati na  OVOM LINKU

O ovom sastanku danas je za HRT govorila i hrvatska europarlamentarka Željana Zovko. Ona nije bila zadovoljna tokom diskusije pred Odborom i ponovila je svoje stare frustracije zbog stavova njenih kolega iz Evropskog parlamenta. 

Poručila je da "stanje u BiH većini zastupnika EP-a nije dovoljno jasno jer ih je u ovom sazivu preko 70 posto koji nemaju duboku institucionalnu memoriju i ne poznaju BiH te su stoga često izloženi vanjskim utjecajima".

Zatim je iznijela teške optužbe na račun pojedinih kolega u Parlamentu indirektno poručivši da su pod utjecajam Rusije, Irana i Turske.

"Vidimo da upravo sada Europski parlament prolazi kroz katarzu, proces čišćenja od vanjskih utjecaja koji su često maligni za BiH, od Rusije, do Irana i Turske. Ima puno lobističkih skupina koje pokušavaju utjecati na mišljenja pojedinih zastupnika. Mi pokušavamo objasniti da to ne smije biti slučaj, da ovdje moramo braniti isključivo europske interese, kao što je Schmidt uradio kada je donio izmjene izbornih pravila", rekla je Zovko.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...