SCHMIDT P(R)OZIVA: "SDA ima 13 delegata..."

(...) to nije blokada, neka se dogovore.

  • Politika

  • 26. Jan. 2023  26. Jan. 2023

  • 15

Visoki predstavnik Christian Schmidt rekao je za N1 da je odluku o izmjeni Izbornog zakona pisao uz pomoć pravnika koji imaju jako puno iskustva. 

"Odluka je moja, nosim je na grbači. I dalje smatram da imamo pozitivne efekte te odluke. Više nemamo blokade HDZ-a", kaže Schmidt.

On je dodao da je deblokirao FBIH tako što je nominaciju kandidata za predsjednika i potpredsjednika FBiH stavio u vremenski okvir od mjesec dana.

"To je jedan mali uspjeh. Nismo također imali Ustavni sud Federacije, a tri mjeseca nakon izbora, mojom intervencijom, on je popunjen. Nisam znao kakvi će biti izborni rezultati, nisam mogao predvidjeti kakvu će ko imati većinu u domovima naroda. SDA ima 13 glasova u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH i ima većinu, ali to više nije blokada. To je klasični slučaj koji imamo u demokratiji. Unutar jednog naroda su i oni se moraju dogovoriti", smatra Schmidt.

Na pitanje da li je moguća vlada SDA, “Osmorke” i HDZ-a?, Schmidt odgovara:

"U demokratijama imate razne modele, očekujem od političara da to riješe. Sigurno ima mogućnosti o kojima se može razgovarati. Očekujem da se dogovore."

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...