PREKLOPILI IM SE TERMINI: Zbog sjednice Doma naroda FBiH u Skupštini KS upitna većina za usvajanje zakona

Dio delegata može biti na sjednici Skupštine KS do početka nastavka konstituirajuće sjednice ali je većina za usvajanje zakona i dalje upitna jer bi trebali svi zastupnici koalicije doći na sjednicu. 

  • Politika

  • 26. Jan. 2023  

  • 1

Za sutra su zakazane sjednice Skupštine KS i Doma naroda Parlamenta FBiH, a što bi mogao predstavljati problem skupštinskoj većini za usvajanje zakona i odluka na Skupštini KS. Od 15 zastupnika koji su u klubovima Doma naroda Parlamenta FBiH njih 12 je dio skupštinske većine (SDP, NIP, NS, Stranka za BiH, ZNG). Sjednica Skupštine KS počinje u 9 sati, a prva tačka su zastupnička pitanja i inicijative. 

Sjednica Kluba Srba Doma naroda PFBiH u kojoj su tri od pet zastupnika iz aktuelne većine bit će održana u 11 sati kako bi se predložio kandidat za rukovodstvo FBiH. To bi trebao biti Igor Stojanović kojem su neophodni i potpisi koalicionih partnera iz HDZ BiH kako bi ispunili uslov od 11 potrebnih delegata za predlaganje jer stranke okupljene oko SDP-a nemaju dovoljno delegata.

Dio delegata može biti na sjednici Skupštine KS do početka nastavka konstituirajuće sjednice ali je većina za usvajanje zakona i dalje upitna jer bi trebali svi zastupnici koalicije doći na sjednicu. 

Nastavak konstituirajuće sjednice Doma naroda na kojoj će se birati delegati za državni Dom naroda za Klub Hrvata i Bošnjaka planiran je u 13 sati. Nakon te sjednice trebala bi biti održana hitna sjednica na kojoj će biti razmatran Budžet FBiH za 2023. godinu. Predstavnički dom Parlamenta FBiH jučer je potrošio cijeli dan u pauzama i predlaganju amandmana te prekinuo sjednicu koju danas nastavljaju.

S druge strane, na Skupštini KS bez obzira na kvorum za rad za šta je potrebno 18 ruku, postavlja se pitanje hoće li biti skupštinske većine zbog preklapanja termina i obaveza federalnih delegata i da li će se moći usvojiti predloženi zakoni.

Na dnevnom redu je Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o šumama Kantona Sarajevo-skraćeni postupak; Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći-skraćeni postupak; Prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o turizmu; Prijedlog Zakona o komunalnoj policiji Kantona Sarajevo, Prijedlog Zakona o uvjetima koje treba ispunjavati Kantonalna bolnica, Nacrt Zakona o sportu Kantona Sarajevo; te nekoliko odluka među kojima i Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za projekat „Tramvajska pruga Ilidža - Hrasnica“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...