Svijet
SITUACIJA SVE NAPETIJA: SAD pozvala građane da odmah napuste Rusiju
Prije 8 min0
Caprese torta je tradicionalna italijanska poslastica nastala na ostrvu Kapri, a priprema se od čokolade i badema - bez brašna.
Gastro
26. Jan. 2023 26. Jan. 2023
0
Jedna je od onih klasičnih poslastica koje se peku i kod kuće i u raznim poslastičarnicama, a u njoj uživamo gotovo čitav vijek.
Kao i mnoge poslastice, i ova torta od čokolade i badema nastala je greškom. Kako to obično biva, sasvim neočekivano, postala je omiljena torta na mnogim stolovima. Zasluge za recepturu torte pripadaju kuharu imena Karmine di Fiore, koji je 1920. godine prvi put ispekao tu tortu u svojoj zanatskoj radionici na ostrvu Kapri, pišu Nezavisne novine.
Jedna od priča kaže da je, kad je pripremao tortu za tri američka gangstera, koji su na ostrvo u regiji Kampaniji došli kako bi kupili par zaštitnih dokoljenica za znanog mafijaša Ala Kaponea, zaboravio u tijesto dodati brašno.
Možda zbog uzbuđenosti i straha od greške u pripremi torte za ljude "tog kalibra", ali greška se dogodila - Karmine je zaboravio dodati upravo jedan od glavnih sastojaka.
Međutim, finalni rezultat pokazao se izvrsnim, torta je bila prava delicija i ubrzo je postala jedna od najpoznatijih torti u Italiji za koju se mahom tražio recept.
Druga legenda spominje austrijsku princezu koja je bila udata za napuljskoga kralja. Princeza je od italijanskih kuhara zatražila da joj naprave poznatu Sacher tortu, a kako oni nisu bili upoznati s tim receptom, napravili su svoju verziju čokoladne torte koristeći bademe koji se u Napulju često koriste.
Kako se priprema?
Za originalnu tortu potrebni su jaja, mljeveni bademi, tamna čokolada, šećer i margarin. Za posebnu citrusnu notu dodaje se i ribana korica narandže, a za bolje dizanje kašika ruma ili konjaka. Budući da torta ne sadrži brašno, posebno je pogodna za sve one koji su na bezglutenskoj ishrani.
(za kalup promjera 22 - 24 cm)
4 jaja
150 g šećera u prahu
150 g tamne čokolade
200 g mljevenih ili sjeckanih badema
130 g margarina
Dodatno (po želji):
1 kašika ruma ili konjaka
ribana korica narandže
Priprema:
1. Na pari otopite čokoladu i margarin i ostavite da se smjesa ohladi.
2. Zatim odvojite žumanca od bjelanaca. Od bjelanaca i polovine šećera u prahu napravite čvrsti snijeg. Žumanca dobro umutite sa šećerom, dodajte otopljenu čokoladu s margarinom i mutite još nekoliko minuta, ali smanjenom brzinom.
3. Smjesi dodajte mljevene bademe pa ih polako umiješajte špatulom.
4. Dodajte potom rum, koricu narandže te pomalo snijega od bjelanaca, uz pažljivo miješanje.
5. Smjesu izlijte u namašćen kalup (dno obložite papirom za pečenje) pa stavite na pečenje u prethodno zagrijanu rernu na 170 stepeni, te pecite 30 minuta.
6. Čačkalicom provjerite da li je gotovo. Torta mora ostati vlažna i kremasta u sredini.
7. Izvadite tortu iz rerne i pustite da se prohladi.
8. Pospite je šećerom u prahu.
Prijatno!:)
Svijet
SITUACIJA SVE NAPETIJA: SAD pozvala građane da odmah napuste Rusiju
Prije 8 min0
Ekonomija
IMPRESIVNO ZDANJE: U toku završni radovi na najvećem tržnom centru u BiH (FOTO)
Prije 9 min0
Regija
HAJKA NA DIJASPORU CRNE GORE UOČI DRUGOG KRUGA IZBORA: Prijetnje Bošnjacima i Albancima
Prije 22 min0
Sport
BARCELONA SELI SA NOU CAMPA: Narednu sezonu neće igrati na kultnom stadionu (VIDEO)
Prije 25 min0
Gastro
BRZO SE PRIPREMA I NE PEČE SE: Desert sa keksom i lješnicima bit će gotov za deset minuta
29. Mar. 20230
Gastro
KULINARSKI KLASIK SRIJEDOM: Danas pravimo izvrsne ćufte u paradajz sosu i ne zaboravite pire krompir… (VIDEO)
29. Mar. 20230
Gastro
KULINARSKI HIT S ISTOKA: Danas pravimo sirnicu na malo drugačiji način, i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
Prije 13h1
Gastro
BRZO, LAKO, ZDRAVO, UKUSNO I - JEFTINO: Napravite azijske šnicle od tunjevine, idealna bi bila svježa, isjeckana...
28. Mar. 20230
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.