Evropa
NJEMAČKI KANCELAR FRIEDRICH MERZ: "Zgrožen sam što se antisemitizam ponovno rasplamsao u Njemačkoj!"
Prije 1h0
Caprese torta je tradicionalna italijanska poslastica nastala na ostrvu Kapri, a priprema se od čokolade i badema - bez brašna.
Gastro
26. Jan. 2023 26. Jan. 2023
0
Jedna je od onih klasičnih poslastica koje se peku i kod kuće i u raznim poslastičarnicama, a u njoj uživamo gotovo čitav vijek.
Kao i mnoge poslastice, i ova torta od čokolade i badema nastala je greškom. Kako to obično biva, sasvim neočekivano, postala je omiljena torta na mnogim stolovima. Zasluge za recepturu torte pripadaju kuharu imena Karmine di Fiore, koji je 1920. godine prvi put ispekao tu tortu u svojoj zanatskoj radionici na ostrvu Kapri, pišu Nezavisne novine.
Jedna od priča kaže da je, kad je pripremao tortu za tri američka gangstera, koji su na ostrvo u regiji Kampaniji došli kako bi kupili par zaštitnih dokoljenica za znanog mafijaša Ala Kaponea, zaboravio u tijesto dodati brašno.
Možda zbog uzbuđenosti i straha od greške u pripremi torte za ljude "tog kalibra", ali greška se dogodila - Karmine je zaboravio dodati upravo jedan od glavnih sastojaka.
Međutim, finalni rezultat pokazao se izvrsnim, torta je bila prava delicija i ubrzo je postala jedna od najpoznatijih torti u Italiji za koju se mahom tražio recept.
Druga legenda spominje austrijsku princezu koja je bila udata za napuljskoga kralja. Princeza je od italijanskih kuhara zatražila da joj naprave poznatu Sacher tortu, a kako oni nisu bili upoznati s tim receptom, napravili su svoju verziju čokoladne torte koristeći bademe koji se u Napulju često koriste.
Kako se priprema?
Za originalnu tortu potrebni su jaja, mljeveni bademi, tamna čokolada, šećer i margarin. Za posebnu citrusnu notu dodaje se i ribana korica narandže, a za bolje dizanje kašika ruma ili konjaka. Budući da torta ne sadrži brašno, posebno je pogodna za sve one koji su na bezglutenskoj ishrani.
(za kalup promjera 22 - 24 cm)
4 jaja
150 g šećera u prahu
150 g tamne čokolade
200 g mljevenih ili sjeckanih badema
130 g margarina
Dodatno (po želji):
1 kašika ruma ili konjaka
ribana korica narandže
Priprema:
1. Na pari otopite čokoladu i margarin i ostavite da se smjesa ohladi.
2. Zatim odvojite žumanca od bjelanaca. Od bjelanaca i polovine šećera u prahu napravite čvrsti snijeg. Žumanca dobro umutite sa šećerom, dodajte otopljenu čokoladu s margarinom i mutite još nekoliko minuta, ali smanjenom brzinom.
3. Smjesi dodajte mljevene bademe pa ih polako umiješajte špatulom.
4. Dodajte potom rum, koricu narandže te pomalo snijega od bjelanaca, uz pažljivo miješanje.
5. Smjesu izlijte u namašćen kalup (dno obložite papirom za pečenje) pa stavite na pečenje u prethodno zagrijanu rernu na 170 stepeni, te pecite 30 minuta.
6. Čačkalicom provjerite da li je gotovo. Torta mora ostati vlažna i kremasta u sredini.
7. Izvadite tortu iz rerne i pustite da se prohladi.
8. Pospite je šećerom u prahu.
Prijatno!:)
Evropa
NJEMAČKI KANCELAR FRIEDRICH MERZ: "Zgrožen sam što se antisemitizam ponovno rasplamsao u Njemačkoj!"
Prije 1h0
Društvo
AMBASADOR BOJAN ŠOŠIĆ: "BiH sebi pravi štetu, a u očima EU ispada neozbiljna zbog neispunjenja preuzetih obaveza!" (VIDEO)
Prije 2h0
Svijet
TRUMP NAREDIO NAPAD: Američka vojska ponovo zapucala, ubijene tri osobe...
Prije 2h0
Društvo
GODIŠNJICA I POLEMIKE: Ko je i kako oslobodio Jajce?
Prije 2h0
Gastro
STRUČNJACI ODGOVORILI NA VJEČNU DILEMU: Smije li se kuhani i pečeni krompir podgrijavati?
14. Sep. 20250
Gastro
TRIK JE VRLO JEDNOSTAVAN: Recept za domaći kruh pravi je hit na internetu, otkrijte i zašto… (VIDEO)
13. Sep. 20250
Gastro
SVAKA SOL NIJE ISTA: Evo šta trebate znati prije nego što idući put posegnete za soljenkom
14. Sep. 20250
Gastro
U SPOJU LOŠE REAGUJU I STVARAJU NEŽELJENE EFEKTE: Ove namirnice nikad ne jedite zajedno
Prije 13h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.