CAPRESE TORTA: Italijanski čokoladni klasik bez brašna nastao greškom

Caprese torta je tradicionalna italijanska poslastica nastala na ostrvu Kapri, a priprema se od čokolade i badema - bez brašna.

  • Gastro

  • 26. Jan. 2023  26. Jan. 2023

  • 0

Jedna je od onih klasičnih poslastica koje se peku i kod kuće i u raznim poslastičarnicama, a u njoj uživamo gotovo čitav vijek.

Kao i mnoge poslastice, i ova torta od čokolade i badema nastala je greškom. Kako to obično biva, sasvim neočekivano, postala je omiljena torta na mnogim stolovima. Zasluge za recepturu torte pripadaju kuharu imena Karmine di Fiore, koji je 1920. godine prvi put ispekao tu tortu u svojoj zanatskoj radionici na ostrvu Kapri, pišu Nezavisne novine.

Jedna od priča kaže da je, kad je pripremao tortu za tri američka gangstera, koji su na ostrvo u regiji Kampaniji došli kako bi kupili par zaštitnih dokoljenica za znanog mafijaša Ala Kaponea, zaboravio u tijesto dodati brašno.

Možda zbog uzbuđenosti i straha od greške u pripremi torte za ljude "tog kalibra", ali greška se dogodila - Karmine je zaboravio dodati upravo jedan od glavnih sastojaka.

Međutim, finalni rezultat pokazao se izvrsnim, torta je bila prava delicija i ubrzo je postala jedna od najpoznatijih torti u Italiji za koju se mahom tražio recept.

Druga legenda spominje austrijsku princezu koja je bila udata za napuljskoga kralja. Princeza je od italijanskih kuhara zatražila da joj naprave poznatu Sacher tortu, a kako oni nisu bili upoznati s tim receptom, napravili su svoju verziju čokoladne torte koristeći bademe koji se u Napulju često koriste.

Kako se priprema?

Za originalnu tortu potrebni su jaja, mljeveni bademi, tamna čokolada, šećer i margarin. Za posebnu citrusnu notu dodaje se i ribana korica narandže, a za bolje dizanje kašika ruma ili konjaka. Budući da torta ne sadrži brašno, posebno je pogodna za sve one koji su na bezglutenskoj ishrani.

Sastojci:

(za kalup promjera 22 - 24 cm)

4 jaja

150 g šećera u prahu

150 g tamne čokolade

200 g mljevenih ili sjeckanih badema

130 g margarina

Dodatno (po želji):

1 kašika ruma ili konjaka

ribana korica narandže

Priprema:

1. Na pari otopite čokoladu i margarin i ostavite da se smjesa ohladi.

2. Zatim odvojite žumanca od bjelanaca. Od bjelanaca i polovine šećera u prahu napravite čvrsti snijeg. Žumanca dobro umutite sa šećerom, dodajte otopljenu čokoladu s margarinom i mutite još nekoliko minuta, ali smanjenom brzinom.

3. Smjesi dodajte mljevene bademe pa ih polako umiješajte špatulom.

4. Dodajte potom rum, koricu narandže te pomalo snijega od bjelanaca, uz pažljivo miješanje.

5. Smjesu izlijte u namašćen kalup (dno obložite papirom za pečenje) pa stavite na pečenje u prethodno zagrijanu rernu na 170 stepeni, te pecite 30 minuta.

6. Čačkalicom provjerite da li je gotovo. Torta mora ostati vlažna i kremasta u sredini.

7. Izvadite tortu iz rerne i pustite da se prohladi.

8. Pospite je šećerom u prahu.

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...