UNUK OSNIVAČA: Akio Toyoda više nije predsjednik Toyote

“Mislio sam da bi najbolji način za daljnju transformaciju Toyote bio da postanem predsjednik uprave u znak podrške novom predsjedniku, a to je dovelo do današnje odluke. Predsjednik uprave Uchiyamada dugo me podržavao na sve zamislive načine”.

  • Auto

  • 26. Jan. 2023  26. Jan. 2023

  • 0

Funkciju će napustiti 1. aprila ove godine. 

Zamijenit će ga Koji Sato, koji trenutno obnaša funkciju direktora marketinga i predsjednika Lexusa i GAZOO Racinga. Toyoda pak postaje predsjednik uprave, dok dosadašnji predsjednik Takeshi Uchiyamada postaje jedan od članova uprave kompanije. 

Akio Toyoda je unuk osnivača Toyote, a na mjestu izvršnog direktora je od 2009. godine.

“Mislio sam da bi najbolji način za daljnju transformaciju Toyote bio da postanem predsjednik uprave u znak podrške novom predsjedniku, a to je dovelo do današnje odluke. Predsjednik uprave Uchiyamada dugo me podržavao na sve zamislive načine”, rekao je Toyoda u web prijenosu.

“Gledajući unazad, ovih 13 godina bilo je razdoblje borbe za preživljavanje dan za danom, tako se, najiskrenije, osjećam”, dodao je. Do ove promjene došlo je zbog Uchiyamadine ostavke potaknute mišlju da je vrijeme da svojim umirovljenjem napravim mjesta za novu generaciju. "Temelj za predaju štafete sljedećoj generaciji je postavljen", rekao je.

Koji Sato je povodom imenovanja izjavio: “Automobili će se u budućnosti razvijati kroz sam koncept mobilnosti. Tijekom toga, nadam se da ću sačuvati esencijalnu vrijednost automobila i predložiti nove oblike mobilnosti.“

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...