DUŠAN JANJIĆ ZA "SB" O PREKRETNICI ZA REGION: "Proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova ne može ići ako se i Srbija ne unormali, a ne samo Vučić koji je birao između rata i mira"

Realnost je, tvrdi analitičar, da Kosovo već ima dio suvereniteta, kao i rat koji se vodio u ime Srbije, odnosno bolje reći razaranje Jugoslavije. A realnost je i da je iz tog rata proistekla kompletna vladajuća ekipa i u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

  • Regija

  • 27. Jan. 2023  27. Jan. 2023

  • 1

"Prije nekoliko dana prisustvovali smo javnom dogovoru ili dealu između predstavnika vlasti Srbije Aleksandra Vučića i petorke (SAD, EU, Njemačka, Francuska i Italija) koji nije se nije ticao samo Kosova. To je bilo jasno već iz pripremnih razgovora."

Ovako je za "Slobodnu Bosnu" politički analitičar Dušan Janjić prokomentarisao prošlosedmični sastanak Vučića sa predstavnicima međunarodne zajednice nakon kojeg je predsjednik Srbije održao konferenciju za novinare na kojoj je malo šta otkrio o ponudi međunarodne zajednice za rješavanje „kosovskog pitanja“, a sada je jasno i zašto.

"Ovde je postignut dogovor o geostrateškom opredeljenju Srbije i to pod broj 1 – gde pripadate i pod broj 2 ako već pripadate evroatlantskim integracijama onda ćemo ozbiljnije na tome da radimo. I vlasti Srbije su se na to obavezale. I pošto se cela priča držala na priči o Kosovu stigle su reakcije iz opozicije koja je za to dobila neke argumente, a posebno će se oko svega oglasiti Rusi, „ako je to izdaja“. Možda je sve bila strategija da bi se prvo progutala velika žaba i da bi se posle možda lakše krenulo dalje. Mislim da je potpuna besmislica imati javnu debatu i tražiti podršku za tajni dokument. Valjda će nešto o tome jednog dana u memoarima napisati Miroslav Lajčak i Josep Borrell", kaže Janjić.

PRIHVATITI REALNOST

Realnost je, tvrdi analitičar, da Kosovo već ima dio suvereniteta, kao i rat koji se vodio u ime Srbije, odnosno bolje reći razaranje Jugoslavije. A realnost je i da je iz tog rata proistekla kompletna vladajuća ekipa i u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

"Treba priznati da u tu realnost spada i Boris Tadić koji je vukao neodgovorne poteze i koji je zajedno sa Vojislavom Koštunicom uveo Ruse u naftnu industriju i vezao kosovsko pitanje za rusku volju i samo na sreću su Rusi u tu proču uključili i Kineze. Vidim danas mnoge od njih kako viču „spalite Pedra“. Ali ja mislim da ni nečija likvidacija ne bi zaustavila procese koji su pokrenuti i koji su diktirani unutrašnjim, a pogotovo geopolitičkim razlozima.

Priznavanje Kosova, normalizacija odnosa među zemljama u regionu i ulazak Srbije u NATO su samo preduslovi ulaska u taj proces. A proces je zapravo da će Srbija biti deo Zapada, odnosno euroatlantskih integracija, članica EU i NATO-a ili će ostati u tamnom vilajetu. To je bila ta odluka. Drugo, bilo je 'ili ćeš izabrati mir ili ideš u rat'. Vučić je izbegao ovog puta da kaže istorijsko 'ne' koje je rekao Tito Staljinu, ali i ono 'ne' koje je izrekao Slobodan Milošević u Rambujeu. Nije igrao na kalkulaciju da će Albanci odbiti, pa da i on odbije. Dobro je procenio da će Kurti odbiti, ali ponavljam Srbija ide u proces nezavisno od toga šta će Kosovo odlučiti. Može se taj proces zaustaviti, ali zbog Kurtija, ali ne verujem da će se zaustaviti zbog Kosova. Srbija je rekla 'da' jer više nema ni vremena ni strpljenja, ni kalkulacija i niko na Zapadu ne želi da dobije rat na teritoriji Zapadnog Balkana. O tome je ovde reč", kaže Janjić.

No, ni Kurti nije rekao 'ne' prijedlogu 'petorke' jer sada pokušava da dobije neke garancije, poručuje Janjić. Kurti, kaže Janjić, čeka da prvu raspravu o statutu zajednice srpskih opština napravi Američka ambasada, kao što je i Vučić priču o uvođenju sankcija Rusiji prepustio američkom ambasadoru u Srbiji Cristopheru Hillu.

"To je sad deo političkih igara. Naravno da će Kurti sporazum prihvatiti jer većina građana Kosova ne želi da se zameri Amerikancima, iako to ne znači, da ih voli. Oni žele svoju državu i imaj snažan nacionalistički pokret, imaju uspeh i neće odustati, a većina opozicije apsolutno čeka pad Kurtija kojeg bi zamenili za tri dana ako treba. Nije Kurti Džingis-Kan što su od njega napravili mediji. S druge strane, Vučić sve ovo tumači kao kupovinu vremena i za sebe i za Srbiju, ali ja lično mislim da je vreme davno isteklo za jedan normalan proces koji predstoji.

MEDIJSKA ŠTALA

Mnogo rada predstoji, a mi se nalazimo u žestokom cajtnotu gde i pola dana nešto znači. Vučić je konačno shvatio neke svoje propuste i kakvu je javnost kreirao i kakvi su njegovi najbliži saradnici."

S tim u vezi Janjić ističe da s Vučićem više ne žele razgovarati liberalne demokrate iz Evrope i to sve „dok ne očisti dio štale koji se zove medijska scena u Srbiji“. To mu, smatra Janjić, neće biti lak zadatak. Uostalom kao što mu neće biti lako da stvori demokratsku podršku za ono što slijedi.

"Proces normalizacije Srbije i Kosova ne može ići ako se i Srbija nije unormalila donekle, a ne samo Vučić. I naravno da to ne može da funkcioniše ako je u regionu haos i nenormalna situacija. Kako možeš da u isto vreme podržavaš Open Balkan i Dodika koji hoće da sve pocepa i koji daje ordenje Putinu. Davali su Putinu ordenje i Vučić i Tomislav Nikolić, ali tada nije bilo genocida u Ukrajini i nije bilo pretnje svetskim ratom zbog jedne politike. Kako može biti normalizacija stanja na Kosovu bez normalizacije stanja u Crnoj Gori i kad sve one proruske, navodno, prosrpske patriote svoje birače imaju uglavnom na granici s Kosovom.

Šta god da Vučić sada uradi biće jako važno, a u ovim momentima možda i odlučujuće. Kako će on izaći iz svojih sadašnjih cipela ne znam, ja mu ne mogu pomoći iako želim da izađe iz njih", rekao nam je Janjić.

(D. OMERAGIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...