BUDŽET, ROKOVI, FAKTORI: V.d. premijerka KS i ministrica pravde i uprave o formiranju nove Vlade ovog kantona

Zakon o Vladi KS-a definiše da je rok vršenja dužnosti premijera 30 dana od preuzimanja funkcije u kojem bi trebao biti imenovan mandatar vlade, odnosno novi premijer koji također ima dodatnih 30 dana da formira novu vladu.

  • Društvo

  • 28. Jan. 2023  28. Jan. 2023

  • 0

Darja Softić-Kadenić, v. d. premijerka KS-a i ministrica pravde i uprave, komentarisala je proces formiranja nove kantonalne vlasti.

Istakla je da je prvi put da je žena na čelu KS-a, odnosno v. d. premijerka.

"To je koincidiralo i sa činjenicom da imamo niz žena na vrlo važnim i čelnim pozicijama. Imamo članicu Predsjedništva BiH, zatim predsjedavajuću Vijeća ministara BiH, gradonačelnicu Sarajeva, tako da sam vrlo sretna što živimo taj politički momentum", istakla je za TVSA Softić-Kadenić.

Zakon o Vladi KS-a definiše da je rok vršenja dužnosti premijera 30 dana od preuzimanja funkcije u kojem bi trebao biti imenovan mandatar vlade, odnosno novi premijer koji također ima dodatnih 30 dana da formira novu vladu.

"Naša je svakako intencija da taj proces ide što je prije moguće. Nažalost, neki drugi faktori tome ne idu u prilog, posebno procesi na federalnom nivou, ali naša je intencija i da nova Vlada KS-a bude ta koja će usvojiti prijedlog budžeta i na taj način trasirati svoju politiku", objasnila je v. d. premijerka Softić-Kadenić.

Istakla je kako je budžet Kantona Sarajevo upućen u redovnu proceduru, što znači da je u formi nacrta o kojem se otvara javna rasprava.

Nakon toga se izrađuje prijedlog budžeta koji mora usvojiti Skupština KS-a, što upućuje na to da bi se krajem marta budžet mogao usvojiti, što je zadnji rok u skladu sa odredbama privremenog finansiranja institucija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...