"BUDUĆNOST MODERNOG RATOVANJA": Ukrajina pravi "vojsku dronova" za...

(...) napade na ruske mete.

  • Svijet

  • 28. Jan. 2023  28. Jan. 2023

  • 0

Ukrajina je saopćila da osniva redove za napade bespilotnim letjelicama u okviru svojih oružanih snaga koje će biti opremljene satelitskim komunikacijama Starlink, dok nastavlja sa idejom da izgradi "vojsku dronova".

Glavnokomandujući Valerij Zalužnji potpisao je stvaranje jedinica u projektu koji će uključivati nekoliko ministarstava i agencija, saopćio je Generalštab.

Već su izabrani "najprofesionalniji serviseri" koji će voditi kompanije, od kojih će svaka dobiti dronove i municiju, terminale Starlink i drugu opremu, navodi se na Facebooku.

"Činimo sve da vojnicima osiguramo moderne tehnologije", navodi se u saopćenju, prenosi Fena.

Starlink je satelitski internet sistem kojim upravlja kompanija SpaceX Elona Muska, a naširoko ga koriste i civili i vojska u Ukrajini.

Ukrajinski ministar odbrane rekao je Reutersu prošlog mjeseca da smatra da su bespilotne letjelice budućnost modernog ratovanja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...