GRAĐANI SU IZABRALI: Penzionisani NATO general je novi predsjednik Češke

Inauguracija novog predsednika biće održana 8. marta.

  • Evropa

  • 28. Jan. 2023  28. Jan. 2023

  • 1

Penzionisani NATO general Petr Pavel pobjednik je predsjedničkih izbora u Češkoj nakon 90 posto prebrojanih glasačkih listića, čime je osvojio 57,07 posto glasova.

Njegov protukandidat, bivši premijer te poduzetnik i milijarder Andrej Babiš osvojio je 42,92 posto glasova, pokazuju rezultati objavljeni na stranicama češkog Odjeljenja za statistiku, piše Hina.

Biračka mesta u drugom krugu izbora za predsednika Češke zatvorena su danas u 14 časova po lokalnom vremenu i u toku je prebrojavanje glasova, a izlaznost je premašila 60 odsto, prenosi agencija RIA Novosti pozivajući se na češke medije.

Prvi krug predsjedničkih izbora u Češkoj održan je od 13. do 14. januara, izlaznost je bila 68,24 odsto.

Bivši šef vojnog komiteta NATO, 61-godišnji Petr Pavel, dobio je 35,4 odsto i zauzeo prvo mjesto, a sa njim je u drugi krug, u kome se glasalo juče i danas, prošao bivši premijer i milijarder, 68-godišnji Andrej Babiš, sa 34,99 odsto osvojenih glasova.

Za pobjedu na izborima dovoljno je da jedan od kandidata u drugom krugu da dobije prostu većinu glasova. Preliminarni rezultati glasanja biće objavljeni večeras, a u nedjelju ujutro CIK će objaviti zvanične rezultate. Inauguracija novog predsjednika biće održana 8. marta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...