TRADICIONALNO ODLIČNE: Vrijeme je za šnenokle

U ovom desertu glavni sastojci su jaja i mlijeko, a najukusnije su dobro ohlađene.

  • Gastro

  • 29. Jan. 2023  29. Jan. 2023

  • 0

Sastojci:

1 lmlijeka

5 bjelanjaka

5 žumanjaka

100 g šećera

1 čajna kašika brašna

1 paketić vanilin šećera

Priprema:

1. Odvojite bjelanjke od žumanjaka te bjelanjke pomoću miksera istucite u čvrsti snijeg. Kako bi vam snijeg ispao još bolji, slobodno bjelanjcima, prije miksanja, dodajte i mrvicu soli.

2. U mlijeko stavite šećer i vaniliju (ili vanilin šećer) te ga zakuhajte. U kipuće mlijeko, pomoću žlice, ukuhavajte snijeg od bjelanjaka. Kako vam žličnjaci ne bi ispali šuplji, možete ih oblikovati i pomoću dvije žlice. Svaki je žličnjak potrebno kuhati po, otprilike, minutu sa svake strane.

3. Vadite ih pomoću šuplje grabilice (s rupicama) i stavljajte u zdjelice ili u jednu veću posudu.

4. Pjenjačom istucite žumanjke i brašno. U dobivenu smjesu pomalo dolijevajte i miješajte pjenjačom vruće mlijeko koje vam je ostalo od ukuhavanja žličnjaka. Dobiveno vratite na vatru i tucite pjenjačom dok ne zavrije te nastavite skroz dok se smjesa ne zgusne.

5. Dobivenu kremu prelijte preko žličnjaka i ostavite da se ohladi.

Prijatno!:) 

(Index.hr)  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...