Jeste li znali
BANANE NIKADA NE OSTAVLJAJTE NA OVOM MJESTU: Uz jedan trik ostaće svježe do 15 dana
Prije 14 min0
U ovom desertu glavni sastojci su jaja i mlijeko, a najukusnije su dobro ohlađene.
Gastro
29. Jan. 2023 29. Jan. 2023
0
Sastojci:
1 lmlijeka
5 bjelanjaka
5 žumanjaka
100 g šećera
1 čajna kašika brašna
1 paketić vanilin šećera
Priprema:
1. Odvojite bjelanjke od žumanjaka te bjelanjke pomoću miksera istucite u čvrsti snijeg. Kako bi vam snijeg ispao još bolji, slobodno bjelanjcima, prije miksanja, dodajte i mrvicu soli.
2. U mlijeko stavite šećer i vaniliju (ili vanilin šećer) te ga zakuhajte. U kipuće mlijeko, pomoću žlice, ukuhavajte snijeg od bjelanjaka. Kako vam žličnjaci ne bi ispali šuplji, možete ih oblikovati i pomoću dvije žlice. Svaki je žličnjak potrebno kuhati po, otprilike, minutu sa svake strane.
3. Vadite ih pomoću šuplje grabilice (s rupicama) i stavljajte u zdjelice ili u jednu veću posudu.
4. Pjenjačom istucite žumanjke i brašno. U dobivenu smjesu pomalo dolijevajte i miješajte pjenjačom vruće mlijeko koje vam je ostalo od ukuhavanja žličnjaka. Dobiveno vratite na vatru i tucite pjenjačom dok ne zavrije te nastavite skroz dok se smjesa ne zgusne.
5. Dobivenu kremu prelijte preko žličnjaka i ostavite da se ohladi.
Prijatno!:)
(Index.hr)
Jeste li znali
BANANE NIKADA NE OSTAVLJAJTE NA OVOM MJESTU: Uz jedan trik ostaće svježe do 15 dana
Prije 14 min0
Vijesti
AMERIČKA KONGRESMENKA TRAŽI DA SE SLUČAJ "SARAJEVO SAFARI" ISTRAŽI U NJENOJ ZEMLJI: "To nećemo tolerisati!"
Prije 19 min0
Vijesti
USKORO VELIKA KONFERENCIJA U WASHINGTONU: 30 godina od potpisivanja Dejtona, stižu brojni bosanskohercegovački i međunarodni zvaničnici
Prije 20 min1
Društvo
POKUŠAJ SPAŠAVANJA VLASTITE KARIJERE: Tužilac Džermin Pašić se pobunio protiv nakaradnog sistema kojeg je i sam gradio!
Prije 31 min0
Gastro
DORUČAK NA HERCEGOVAČKI NAČIN: Na brzinu napravite čuvene peksimete, jelo koje obožavaju sve generacije…
11. Nov. 20250
Gastro
AKO NE ZNATE ŠTA ĆETE OVO POPODNE ZA RUČAK, EVO PRIJEDLOGA: Jelo koje uvijek uspijeva - a uspijeva i nestati s tanjira
11. Nov. 20250
Gastro
ZDRAV, UKUSAN I JEFTIN RUČAK VRLO BRZO ĆE BITI NA TRPEZI: Ovo je još jedno jelo idealno za užurbanu sedmicu
12. Nov. 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI KOJIMA NE MOŽETE ODOLJETI: Danas za ručak pravimo piletinu u umaku od bijelog luka… (VIDEO)
12. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.