Vijesti
VRIJEME ISTIČE: BiH ima rok do kraja aprila ili ostaje bez preko dvije milijarde KM
Prije 11 min0
U ovom desertu glavni sastojci su jaja i mlijeko, a najukusnije su dobro ohlađene.
Gastro
29. Jan. 2023 29. Jan. 2023
0
Sastojci:
1 lmlijeka
5 bjelanjaka
5 žumanjaka
100 g šećera
1 čajna kašika brašna
1 paketić vanilin šećera
Priprema:
1. Odvojite bjelanjke od žumanjaka te bjelanjke pomoću miksera istucite u čvrsti snijeg. Kako bi vam snijeg ispao još bolji, slobodno bjelanjcima, prije miksanja, dodajte i mrvicu soli.
2. U mlijeko stavite šećer i vaniliju (ili vanilin šećer) te ga zakuhajte. U kipuće mlijeko, pomoću žlice, ukuhavajte snijeg od bjelanjaka. Kako vam žličnjaci ne bi ispali šuplji, možete ih oblikovati i pomoću dvije žlice. Svaki je žličnjak potrebno kuhati po, otprilike, minutu sa svake strane.
3. Vadite ih pomoću šuplje grabilice (s rupicama) i stavljajte u zdjelice ili u jednu veću posudu.
4. Pjenjačom istucite žumanjke i brašno. U dobivenu smjesu pomalo dolijevajte i miješajte pjenjačom vruće mlijeko koje vam je ostalo od ukuhavanja žličnjaka. Dobiveno vratite na vatru i tucite pjenjačom dok ne zavrije te nastavite skroz dok se smjesa ne zgusne.
5. Dobivenu kremu prelijte preko žličnjaka i ostavite da se ohladi.
Prijatno!:)
(Index.hr)
Vijesti
VRIJEME ISTIČE: BiH ima rok do kraja aprila ili ostaje bez preko dvije milijarde KM
Prije 11 min0
Društvo
DRUGA U BiH: Otvorena Roditeljska kuća u Tuzli
Prije 18 min0
Regija
ZADUŽILI OPREMU: Na dobrovoljni vojni rok u Hrvatsku otišlo i nekoliko mladića iz Bosne i Hercegovine
Prije 30 min0
Vijesti
NES-ovci ODGOVORILI DODIKU ZBOG OPTUŽBI O "PSIHOZI MUSLIMANA": "Pratimo te, Milorade!"
Prije 54 min0
Gastro
RECEPT ZA BUREK HARISA DŽINOVIĆA: Neki ga ne vole sa ovim dodatkom
24. Apr. 20240
Gastro
ZA DOBRO JUTRO, ILI DOBAR DAN: Napravite francusku salatu prema našem receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
25. Apr. 20240
Gastro
ZA PRAVE GURMANE: Danas pravimo piletinu na mađarski način, nema joj ravne… (VIDEO)
24. Apr. 20240
Gastro
SVAKOG PETKA ISPOČETKA: Danas pravimo izvrsne ćufte u paradajz sosu i ne zaboravite pire krompir… (VIDEO)
Prije 9h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.