"NAJKRUPNIJE RIBE" JOŠ PLIVAJU: Kajganić - "Do sada optužena četiri ministra, peti u..."

(...) fazi istrage.

  • Društvo

  • 29. Jan. 2023  29. Jan. 2023

  • 2

Glavni tužilac u BiH Milanko Кajganić, odgovarajući na pitanje kada se može očekivati podizanje optužnica protiv "velikih riba",  napomenuo je da se u Tužilaštvu BiH vodi istraga protiv jednog ministra iz prethodnog saziva Vijeća ministara kojem je bio određen pritvor, a koji je sada u kućnom pritvoru za koruptivne aktivnosti, kao i da su slobode lišena i lica koja su radila u Upravi za indirektno oporezivanje.

"Do sada je Tužilaštvo BiH optužilo četiri ministra bezbjednosti - jedan je osuđen, dva su oslobođena, za četvrtog se trenutno vodi glavni pretres pred Sudom BiH, a peti je u fazi istrage", kaže Kajganić u intervjuu Srni.

On tvrdi da to znači da Tužilaštvo BiH nema problem sa činjenicom ko i koju funkciju obavlja.

"U svakom predmetu gdje dođemo do dokaza mi ćemo optuživati navedena lica bez obzira koju funkciju trenutno obavlja ili su obavljali u prošlosti", poručio je Кajganić.

Govoreći o saradnji sa tužilaštvima, odnosno istražnim organima u regionu i svijetu kada je riječ o organizovanom kriminalu, ali i ratnim zločinima, Кajganić je naveo da je ta saradnja dobra i da svakodnevno rade na njenom poboljšanju.

"Našu saradnju otežava činjenica da BiH nema potpisan sporazum o saradnji sa Eurojust - Evropskom agencijom tužilaca koja bi nam pomogla da brže dolazimo do dokaza po međunarodnoj pravnoj pomoći", rekao je Кajganić i dodao da je o tome upoznao javnost, Parlamentarnu skupštinu BiH i Savjet ministara.

Glavni tužilac BiH ukazuje da je najveći problem činjenica da BiH nije član Eurojusta i da Tužilaštvo BiH nema svog tužioca u Eurojustu, dodajući da bi to puno pomoglo u predmetima organizovanog kriminala i korupcije.

On je istakao da je tužilaštvima i policijskim agencijama veoma bitno da se riješe postojeći problemi kada je riječ o potpunoj saradnji sa Europolom kako bi što brže dobijali informacije.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...