POTPUNO NEOČEKIVANA VIJEST: Načelnik Tešnja budući premijer Federacije BiH?

"Huskić je modernih shvatanja, inkluzivan, odlično zna šta tišti svakog građanina... Tešanj je grad u kojem ima više fabričkih hala i poslovnih prostora nego kuća".

  • Vijesti

  • 29. Jan. 2023  29. Jan. 2023

  • 9

Još u vremenima kada je u krugovima međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini bilo "bogohulno" i pomisliti takvo nešto, rađala se ideja o tome da na poziciju premijera entiteta FBiH dođe neko iz SDA, piše sarajevski portal Politički.ba

Tokom sastanka jednog od istaknutih diplomata u Sarajevu s čelnicima SDA, razgovarano je i o tome koga bi ova stranka mogla iznjedriti kao premijera. 

"Pitao sam ih da li imaju nekoga u vidu. Predlagali su više imena. Rekao sam im da i njima i nama treba neko ko je već dokazan, neokaljan, ko iza sebe ima rezultate, ko je inkluzivan i sa kime možemo direktno pričati. Malo su me gledali zbunjeno. Jasno je bilo da očekuju da dam ime. I dao sam - Suad Huskić, načelnik općine Tešanj. On je takav. Niko mu ne može osporiti uspjeh, grad cvjeta već dugi niz godina, u njemu rade i ljudi iz okolnih mjesta, od Doboja do Žepča a da nije zabilježen neki problem. Huskić je modernih shvatanja, inkluzivan, odlično zna šta tišti svakog građanina... Tešanj je grad u kojem ima više fabričkih hala i poslovnih prostora nego kuća", smatra jedan od međunarodnih zvaničnika trenutno angažovanom u BiH.

Pominjanje Huskića kao čovjeka koji bi se iz "lokalne sredine" prebacio u "višu politiku", samo po sebi ne bi trebalo biti nikakvo čudo. No, u kontekstu u kojem je ime izgovoreno - jeste. Posebno ko ga je izgovorio. A izrečeno je u vremenima kada je za međunarodnu zajednicu u BiH jeres bilo i razmišljati o tome da SDA uopće negdje može, treba ili smije biti u vlasti, piše portal Politički.ba.

Sada, kako se produbljuje rat unutar Osmorke i na federalnom nivou, kako je na Facebooku sve više duela istaknutih članova SDP-a s jedne i NES-a, S BiH-a i ZNG-a s druge strane, a već smo se nagledali "ujedanja" koje su razmijenili među sobom i isto tako istaknuti članovi Trojke, u krugovima međunarodne zajednice reaktuelizira se opcija da Huskić ili "Huskić" iz SDA preuzme federalnu premijersku poziciju. 

Biografija Suada Huskića

Rođen 1974. godine u Doboju. Nakon završene osnovne i srednje škole, studirao je na Univerzitetu u Sarajevu i stekao više i visoko obrazovanje, a na Ekonomskom fakultetu u Zenici stekao je zvanje magistra ekonomskih nauka.

U ime OO SDA Tešanj obavljao je dužnost vijećnika u Općinskom vijeću Tešanj u dva mandata (biran na izborima 2000. i 2004. godine), a kao najmlađi vijećnik u sazivu – bio je Predsjedavajući Općinskog vijeća Tešanj.

Od 2005. godine zaposlen je u Općini Tešanj kao pomoćnik Općinskog Načelnika, a gotovo svo vrijeme bio je i zamjenik Načelnika. U prethodna dva mandata obnašao je dužnost Općinskog Načelnika.

Radio je na nekim značajnim projektima: obnova Eminagića konaka, obnova Gradine, otvaranje Ureda Općine Tešanj u Jelahu, Omladinska banka, Tragovima Bosanskog kraljevstva i drugim. Tokom rada uspješno je sarađivao je sa domaćim i međunarodnim institucijama OSCE, UNDP, UNHCR, UNESCO, UNICEF. Federalno ministarstvo kulture i sporta dodijelilo mu je Povelju za doprinos u zaštiti kulturnog naslijeđa.

Prošao je niz edukacija u području menadžmenta, strateškog planiranja, projektnog menadžmenta, upravljanja kvalitetom, elektronske uprave, pripreme projekata za Evropsku uniju. Najdirektniji je učesnik u izradi dva aktuelna strateška plana Općine Tešanj, a objavio je i nekoliko stručnih i drugih radova.

Tokom rata 1992. – 1995. bio je pripadnik Armije Republike BiH. Aktivno se koristi engleskim jezikom. Oženjen je, i otac je troje djece.

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...