ISTRAGE VODILE KA "KRUPNIM RIBAMA": Neko u RS radi na gašenju sektora u MUP RS-a koji radi na predmetima Sky aplikacije

Ono što je također interesantno je i kako je bivši ministar MUP-a RS-a Dragan Lukač "nestao" nakon posljednjih izbora.

  • Hronika

  • 29. Jan. 2023  29. Jan. 2023

  • 1

Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a realizovali su brojne operativne akcije u posljednje dvije godine tokom rada na predmetima "Sky". No, sada se pojavila informacija da "neko" radi na gašenju tog sektora.

Službenici ovog dijela entitetske policije su u prethodnom periodu, skupa sa MUP-om Kantona Sarajevo, realizovali brojne akcije koje su zahtijevali mukotrpan rad te su bili suočeni s brojnim pritiscima i drugim problemima o kojima nisu govorili u javnosti.

Najzvučnije akcije su se vezivali za Sky aplikaciju, odnosno dešifrovanje tzv. kripte, koje su vodile ka hapšenjima brojnih "velikih riba" koje se terete za organizovani kriminal širom Bosne i Hercegovine.

Kako Klix.ba saznaje, takve akcije nisu po okusu svih visokopozicioniranih političara u entitetu RS zbog čega su pokrenute određeni potezi da se ovaj dio policije RS-a "smiri" odnosno da se vodi ka njenom gašenju. Na koji način će to biti izvedeno, za sada nije poznato, a jedna od opcija je i unutrašnja reorganizacija.

Ukoliko se ovo zaista i dogodi, to bi bio jasan znak o sponi politike i organizovanog kriminala te da je taj potez napravljen jer bi pošteni istražitelji i policajci mogli razotkriti kriminal ogromnih razmjera, a iza kojeg stoje političke stranke i pojedinci koji vrše visoke funkcije u društvu.

Treba istaći da je Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a u nekoliko navrata uhapsila i svoje pripadnike zbog veza sa kriminalnim miljeom.

Tokom rada na Sky predmetima, ovaj dio MUP-a RS-a skupa sa MUP-om Kantona Sarajevo ostvario je visok stepen saradnje sa međunarodnim policijskim agencijama poput Europola, FBI, DEA, Interpola, Scotland Yarda, kao i policijama u Njemačkoj, Austriji i drugim evropskim zemljama.

Rad na predmetima organizovanog kriminala uključivao je rasvjetljavanje krivičnih djela poput trgovine narkoticima, pranja novca, visoke korupcije koja seže do političkih stranki itd.

Ono što je također interesantno je i kako je bivši ministar MUP-a RS-a Dragan Lukač "nestao" nakon posljednjih izbora.

Lukač (SNSD) je bio jedan od onih koji je najavljivao veliki obračun s podzemljem, ali i onim osobama u policijskim strukturama koje su imale bliske veze s kriminalcima, a nakon što su se počele prikupljati informacije o imenima koja su koristila Sky aplikaciju. Na njegovo mjesto je stigao Siniša Karan, Dodikov čovjek od povjerenja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...