POTOP PUTINOVOG PROPAGANDISTE U PROGRAMU UŽIVO: Pogledajte kako ga je izraelski diplomata potpuno uništio argumentima, ostao je bez riječi (VIDEO)

"Koliko oružja je SSSR dostavio Egiptu i Siriji?", pitao je Kadmi u očitom podsjećanju na dostavu oružja iz Rusije na Bliski istok za vrijeme Hladnog rata i arapsko-izraelskog rata 1973. godine.

  • Svijet

  • 30. Jan. 2023  30. Jan. 2023

  • 0

Gost na ruskoj televiziji se direktno usprotivio poziciji Moskve da zapadna isporuka tenkova Kijevu znači "direktnu umiješanost" ukrajinskih saveznika u rat kojeg je započeo Vladimir Putinpiše Newsweek.

Njemačka i SAD su prošle sedmice najavili plan da će poslati tenkove Leopard 2 i Abrams Kijevu kao pomoć u borbi protiv ruske agresije. Ovaj potez je naišao na osudu iz Moskve. Nedugo nakon toga glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je vojnu pomoć koju je obećao Zapad nazvao "direktnim miješanjem" u rat, koje se s vremenom povećava.

U svojim radio i televizijskim emisijama kremaljski propagandist Vladimir Solovjov je učestalo ismijavao zapadnu vojnu pomoć Ukrajini kao dokaz da je taj konflikt "rat preko posrednika" između NATO-a i Moskve. Također je pozvao na nuklearne napade protiv zemalja koje su pomogle Ukrajini.

Ipak, u prošlosedmičnoj emisiji koju vodi Solovjov, Jakov Kedmi, izraelski političar i diplomata rođen u Rusiji rekao je da ne vjeruje kako dostava oružja Ukrajini znači direktnu uključenost Zapada u sukob.

"Koliko oružja je SSSR dostavio Egiptu i Siriji?", pitao je Kadmi u očitom podsjećanju na dostavu oružja iz Rusije na Bliski istok za vrijeme Hladnog rata i arapsko-izraelskog rata 1973. godine.

Kedmi, koji je također poznat kao Jaša Kazakov je rekao da, iako je ruska vojska ‘planirala operaciju‘ to se uvijek promatralo kao rat kojeg vodi Egipat.

"To je tvoja pozicija". Kedmi je na to uzvratio:

"To je bila općeprihvaćena pozicija. Tako su se postavljali SSSR, SAD i Izrael. Niko nije vidio Sovjetski Savez kao stranu u sukobu", nadovezao se Kedmi uz zaključak da "dostava oružja ne znači učestvovanje u ratu".

Moskva je bila glavni dobavljač oružja na Bliski istok za vrijeme Hladnog rata, tvrde u Washingtonskom Institutu za politiku Bliskog istoka. Dodaju također da je Egipat neko vrijeme bio najvažniji saveznik Moskve u toj regiji.

U međuvremenu, 1980-ih Moskva je opskrbljivala Siriju s ‘ogromnom količinom najsuvremenijeg oružja‘, kažu iz Instituta.

Kedmi je već ranije bio u sukobu mišljenja sa Solovjevom u njegovom večernjem showu koji se emitira na kanalu Rosija 1. U novembru je opisao prijetnje Solovjova da će uništiti Kijev i Harkiv s lica zemlje kao ‘opscene‘.

"Zločin je bombardirati mirne gradove, rekao je Kedmi dodavši da takve riječi ne bi smjele biti korištene, a posebno ne u Rusiji", piše Newsweek.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...