RASPLAMSALA SE IZBORNA KAMPANJA U TUZLI: Tuzlanski SDP napao unuka Selima Bešlagića, ubrzo stigao ŽESTOK ODGOVOR

Rasplamsava se izborna kampanja u Tuzli pred izbor novog gradonačelnika. Nakon pune 22 godine, Jasmin Imamović otišao je na novu dužnost a za upražnjenu fotelju prvog čovjeka Tuzle takmiči se čak pet kandidata.   

  • Politika

  • 31. Jan. 2023  31. Jan. 2023

  • 3

Novi kandidat SDP-a za gradonačelnika Tuzle je Zijad Lugavić, a njemu će se između ostalih suprotstaviti Omer Berbić, unuk nekadašnjeg gradonačelnika Tuzle, Selima Bešlagića. 

Berbić je kandidat Naše stranke koja je inače u koaliciji sa SDP-om, no u Tuzli kandidati SDP-a i Naše stranke vode ogorčenu bitku u kojoj ne prezaju o međusobnih uvreda i diskvalifikacija. 

Tako je danas Gradski odbor SDP-a Tuzla objavio cijelo saopćenje u kojem se imenom spominje samo kandidat NS, Omer Berbić.

"Ne pratimo mnogo kampanju kandidata Omera Berbića, jer osim floskula u stilu da je bolje biti lijep, pametan i bogat, nego ružan, glup i siromašan, ništa konkretno nismo čuli uz nevjerovatno izvrtanje činjenica i neistine, a što je nastavak njegovog djelovanja iz vijećničkih klupa.Spomenućemo samo neke, kao npr. da je inicijativa za rekonstrukciju terena na gradskom stadionu Tušanj njegova inicijativa, da će Slobodu vratiti u Evropu, da je upravo on zaslužan za jako puno projekata koji se tiču nadležnosti gradske uprave i da je upravo on kao vijećnik svojim, tobože, raskošnim političkim talentom u dvogodišnjem mandatu napravio pravi bum u razvoju našeg grada.Prosto je nevjerovatno da je Naša stranka kandidovala Omera Berbića, čovjeka koji nema ni znanja, ni iskustva i još uz to pribjegava izvrtanju činjenica, lažima i obmanama glasača.Laž je da njemu pripadaju zasluge za obnovu terena na Stadionu Tušanj, jer teren je obnovio Nogometni savez BiH uz podršku Gradske uprave, a u okviru projekta FIFA, baš kao što je to bio slučaj i u ostalim gradovima u kojima se obnavljaju tereni. 

Berbić tvrdi da se u Tuzli slabo razvija turizam i da je razvijeniji, npr. u Gradačcu. Istina je da je u 2021. godini Tuzla uplatila 65,4% turističke boravišne takse uplaćene u cijelom kantonu, dok je Gradačac uplatio 3%. Istina je da je u Tuzli od gradnje prvog slanog jezera, 2003. godine, broj smještajnih turističkih kapaciteta porastao za 1.025%, te da je u 2022. godini od ukupne kantonalne boravišne turističke takse iz grada Tuzle uplaćeno oko 70%, a sve ostale općine TK su uplatile oko 30%.Berbić tvrdi da je rad gradske administracije netransparentan, a Federalni ured za reviziju je od 19 revidiranih gradova i općina za budžetsku 2020. godinu, samo i jedino Gradu Tuzli dao pozitivno mišljenje za finansijsko izvještavanje i poslovanje. Prema istraživanju NVO „Zašto ne“ Grad Tuzla je u 2021. godini ušla u top pet najtransparentnijih gradova i općina u BiH i to u konkurenciji svih 145 gradova i općina u BiH.Berbić tvrdi da je u Tuzli previše zaposlenih u gradskoj administraciji i za primjer navodi Osijek, grad u Hrvatskoj. Time dokazuje da nema ni poštenja ni znanja. Istina je da poslovi civilne zaštite, vatrogasna jedinica, urbanizam, pravobranilaštvo, geodetski poslovi, inspekcije i slično, u Bosni i Hercegovini jesu u gradskoj nadležnosti, a u Hrvatskoj nisu.Kao što laže sa podacima, tako i daje lažna obećanja. Obećava izmještanje zatvora, a radi se o isključivoj nadležnosti Federacije BiH, obećava igrališta na lokacijama koje nisu gradske, obećava rušenje privatnih zgrada...," navodi se u saoćenju Press službe GO SDP BiH Tuzla. 

Ubrzo je stigao i odgovor Omera Berbića, a prenosimo ga u integralnoj veziji:

Novi Tuzlanski SDP je blijeda slika starog SDP-a, gdje na samo spomen ove partije ustanete radi imena koja su krojila politiku grada Tuzla. Novim imenima, kada bi izbrisali člansku kartu stranke, u CV-u bi ostalo par knjiga. Nažalost, potkapacitirani i istrošeni kadrovi SDP-a svojim postupcima i kadrovskim rješenjima ruše dignitet ove stranke, ali i imidž grada Tuzla kao najprogresivnijeg BH grada.

Osvrnuo bih se kratko na činjenice iz saopštenja SDP-a Tuzla u kojem su direktno pomenuli moje ime i prezime, pa ću odgovoriti sljedećim činjenicama:

  1. Kažu “Laž je da njemu pripadaju zasluge za obnovu terena na Stadionu Tušanj, jer teren je obnovio Nogometni savez BiH uz podršku Gradske uprave”. Kao demant objavljujem oficijelni stenogram sa vijeća gdje se vidi da smo zahvaljujući diskusijama Ćerima Rastodera i mene lično izmogli sredstva da uđemo u program UEFA-e i NSBIH za zamjenu travnjaka stadiona „Tušanj“.
  2. “Berbić tvrdi da se u Tuzli slabo razvija turizam”. Ovakvu činjenicu ne tvrdi Berbić, nego relevantni statistički podaci. Isti govore da je na bazi istraživanja kompletne teritorije Bosne i Hercegovine 2021. u Tuzli bilo manje od 2.77% turista i 2.17% noćenja. Grad Tuzla jeste turistički centar kada ga poredite sa Sapnom, Banovićima ili Živinicama, uz dužno poštovanje prema navedenim općinama, ali nije za Sarajevo, Mostar ili Banja Luku s kim treba da se poredimo kao treći grad po veličini u Bosni i Hercegovini. Ovo su relevantni podaci koji pokazuju da se, ni u kojem slučaju grad Tuzla ne može voditi kao turistički centar kako ga pjesnici iz SDP-a slikovito prikazuju. Kao prilog ovoj tvrdnji dostavljam izvještaj Turističke zajednice TK.
  3. “Berbić tvrdi da je rad gradske administracije netransparentan, a Federalni ured za reviziju je od 19 revidiranih gradova i općina za budžetsku 2020. godinu, samo i jedino Gradu Tuzli dao pozitivno mišljenje za finansijsko izvještavanje i poslovanje”. Kao demant objavljujem službeni izvještaj Federalnog Ureda za reviziju gdje jasno stoji da je grad Tuzla dobio, ne pozitivno mišljenje, nego mišljenje sa rezervom, što ne predstavalja pozitivno ocjenjeni izvještaj.
  4. “Berbić tvrdi da je u Tuzli previše zaposlenih u gradskoj administraciji” Javna je tajna da ima veliki broj povlaštenih uposlenika koji su došli partijskom linijom ili su u srodstvu sa vijećnicima, te su kao takvi u milosti gradonačelnika i smiju na posao dolaziti u fleksibilno radno vrijeme bez odgovornosti prema poslu. Ako želite da pričamo i o konkretnim imenima, srodstvu ili partijskoj liniji, sa zadovoljstvom ću objaviti imena svih takvih.
  5. “Kao što laže sa podacima, tako i daje lažna obećanja. Obećava izmještanje zatvora, a radi se o isključivoj nadležnosti Federacije BiH”. Kada bi se više bavili gradom i građanima Tuzle, a manje jeftinim stranačkim populizmom, vidjeli bi da je resorno ministarstvo poslalo pozitivan odgovor na moju inicijativu za izmještanje zatvora. Vi ne želite ići u izradu regulacionog plana jer navedeno nije vaša ideja, a grad je na potezu već duže od 6 mjeseci.
  6. “Obećava igrališta na lokacijama koje nisu gradske, obećava rušenje privatnih zgrada.” Vaši politički spinovi su na nivou djeteta od 5 godina. Nakon 05.02 svaka mjesna zajednica će imati adekvatno sportsko igralište, a fasade u centru grada neće biti prijetnja po život ljudi, jer očigledno na to aludirate.

Nažalost, SDP jeftinim spinovima pokušava skrenuti pažnju sa poraznih činjenica. Po prvi put u historiji Tuzle, SDA na terenu radi za kandidata SDP-a. Po prvi put u historiji, SDA ima potpredsjednika Gradskog vijeća Tuzla. Po prvi put u historiji, rigidne novine “Stav” jasno staju na stranu kandidata SDP-a.

Umjesto daljnjeg prepucavanja, pogledajte naš program, prepišite nešto, i krenite da rješavate probleme ovog grada jer se izbori ne dobijaju na floskulama, nego u mjesnim zajednicama, na terenu i među građanima Tuzle, tamo gdje je stari SDP bio najjači. Današnji ljudi, koji su okupirali tuzlanski SDP su nažalost salonski ljevičari i beskičmenjaci, najjači na riječima i u skupim tuzlanskim restoranima i zaključan iza blindiranih vrata gradske uprave, navodi se u saooštenju koje potpisije Omer Berbić.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...