PONOVO KOLONE NA BH. GRANICAMA: Hrvati opet po benzin dolaze u BiH, evo koliko uštede na rezervoaru goriva...

Pogodnost prekogranične kupovine je i povrat poreza na dodanu vrijednost, koji se u BiH obračunava po jedinstvenoj stopi od 17 posto. Pravo na povrat PDV-a strani državljani ostvaruju kupovine robe u vrijednosti od najmanje 100 KM.

  • Regija

  • 01. Feb. 2023  

  • 0

Zbog znatno nižih cijena pojedinih proizvoda, osobito duhana, lijekova, hrane i pića, Slavonci se već godinama odlučuju za šoping u susjednoj BiH. Slavonci posljednjih mjeseci slabije nego prije odlaze u BiH po gorivo, zato što su se cijene praktično izjednačile, a neke su vrste u BiH čak i skuplje. No, nakon novog poskupljenja benzina u Hrvatskoj, ponovno im se isplati puniti i spremnike preko Save.

Na pumpama u BiH benzin je 0,11 eura jeftiniji. Primjerice, na pumpi Brčko gasa u Bosanskom Brodu litra benzina stoji 2,5 konvertibilnih maraka. S obzirom na to da tečaj eura u trgovinama s druge strane granice iznosi 1,93 KM, lako je izračunati da će onaj ko napuni rezervoar do vrha (45 litara) uštedjeti gotovo pet eura. Na uštedu, međutim, ne mogu računati vlasnici dizelaša, jer je cijena te vrste goriva jednaka i u Hrvatskoj i u BiH, o 1,51 euro po litri, piše Večernji list.

“Često idem u kupnju u BiH. Prehrambeni proizvodi u prosjeku su 20 do 30 posto jeftiniji, lijekovi također, pa supruga i ja kupimo ono što se smije prenositi. Sada ću opet kupiti i gorivo jer se isplati”, rekao je Slavko iz Slavonskog Broda.

Pogodnost prekogranične kupovine je i povrat poreza na dodanu vrijednost, koji se u BiH obračunava po jedinstvenoj stopi od 17 posto. Pravo na povrat PDV-a strani državljani ostvaruju kupovine robe u vrijednosti od najmanje 100 KM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...