GDJE SI BIO - NIGDJE, ŠTA SI RADIO - NIŠTA: Christian Schmidt i Ana Brnabić žalili se jedno drugom na pisanje portala "Istraga"!?

Treba dodati da je Christian Schmidt imao i krupan osobni razlog da podrži Anu Brnabić u pretresanju ove besmislene, efemerne teme, budući da je isti portal tri dana ranije u istraživačkom tekstu problematizirao njegove veze sa Hrvatskom demokratskom zajednicom Bosne i Hercegovine.

  • Mini market

  • 01. Feb. 2023  01. Feb. 2023

  • 13

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nakon debakla kojeg je doživio tokom ispitivanja parlamentaraca u Londonu iz nekog samo njemu znanog razloga je posjetio Beograd. Poznato je da nijedan ozbiljan strani diplomata ne putuje u glavni grad Srbije kada je "otac na službenom putu", odnosna kada predsjednik Aleksandar Vučić nije u zemlji. On se danas nalazi u službenoj posjeti Bugarskoj.

No, šef OHR-a se zadovoljio susretima sa nižim ešalonom u Vučićevoj hijerarhiji vlasti, premijerkom Anom Brnabić i Vladimirom Orlićem, predsjednikom Narodne Skupštine Srbije. Sa osobama koji ništa ne odlučuju i ni za šta se ne pitaju, a Brnabićka i Orlić su upravo to, može se isključivo razgovarati o marginalnim, neobaveznim temama, koje ne iziskuju nikakve obaveze i odgovornost.

altDanilo Vučić na obilježavanju neustavnog Devetog januara (Foto: N1)

Kako se može vidjeti iz službenog saopćenja, Schmidt i Brnabićka su pronašli upravo jednu takvu zajedničku temu: posjeta Danila Vučića, sina predsjednika Srbije, Bosni i Hercegovini, odnosno obilježavanju nezakonitog i antiustavnog Devetog januara. Premijerka Srbije je po ko zna koji put odvrtila svoju pokvarenu, dosadnu ploču ogorčenja što je diplomatska komunikacija koja se ticala boravka mladog Vučića u BiH objavljena u bosanskim medijima. To  je, kako je kazala, "dovelo do ugrožavanja (Danila Vučić) kao štićene osobe."

Iz saopćenja je javnost saznala da su nešto ranije ovih povodom Christian Schmidt i Ana Brnabić telefonski razgovarali, zbog čega se premijerka Srbije zahvalila njemačkom diplomati "na iskazanom razumijevanju".

Kako je navedeno u saopćenju, Schmidt je "ovakvu praksu" (objavljivanja diplomatske korespodencije, op. "SB) "ocijenio neprihvatljivom", te je "istakao da je u skladu sa odlukom Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira o tome izvijestio diplomatsku zajednicu u Bosni i Hercegovini".

Drugačije rečeno, premijerka Srbije i Visoki predstavnik međunarodne zajendice u BiH razglabali su o pisanju bosanskohercegovačkih medija, u konkretnom slučaju-portala "Istraga" i složili se da je riječ o ozbiljnom problemu, kojeg treba podignuti na najvišu međudržavnu i diplomatsku razinu.

Nije poznato da li je Visoki predstavnik u današnjem razgovoru i prethodnom telefonskom protestirao kod premijerke Srbije zbog toga što su ministri iz njene Vlade, poput Ivice Dačića, Darije Kisić prisustvovali proslavama neustavnog Dana RS u Banja Luci u Istočnom Sarajevu. Nije, koliko se može vidjeti, prosvjedovao ni protiv izjava ministra odbrane Srbije Miloša Vučevića u kojima je prizivao stvaranje Srpskog sveta. 

Treba dodati da je Christian Schmidt imao i krupan osobni razlog da podrži Anu Brnabić u pretresanju ove besmislene, efemerne teme, budući da je isti portal tri dana ranije u istraživačkom tekstu problematizirao njegove veze sa Hrvatskom demokratskom zajednicom Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, "Istraga" je dokumentirano pisala da njemačka fondacija "Hanns Seidel-Stiftung", čiji je potpredsjednik Christian Schmidt, godinama financira projekte HDZ-a Bosne i Hercegovine.

Visoki predstavnik se u vezi sa ovim pisanjem još nije oglasio.

Schmidt se tokom današnje ekskurzije u Beogradu sastao sa Vladimirom Orlićem, predsjednikom Narodne Skupštine Srbije. I Orlić je 9. januara bio prisutan u Banja Luci na proslavi Devetog januara, što Schmidt, barem javno, nije nazvao neprihvatljivim, niti je, kao u slučaju "skandala" oko Danila Vučića, sa Olrićevim dolaskom upoznao "diplomatsku zajednicu u Bosni i Hercegovini". 

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...