BAHMUT PRED PADOM: Steže se obruč, situacija je sve teža, stigla je elita...

Ruski mediji su u srijedu objavili kako su njihove trupe operativno okružile Artemovsk (ruski naziv Bahmuta), što je izjavio Jan Gagin, savjetnik vršitelja dužnosti čelnika tzv. Donjecke Narodne Republike Denisa Pušilina.

  • Evropa

  • 01. Feb. 2023  01. Feb. 2023

  • 0

Sedam mjeseci otkako su započeli ofanzivu na Bahmut i borbu u kojoj su izgubili na tisuće pripadnika, Rusi se nalaze u poziciji da mogu osvojiti ovaj grad u Donecku. Sada o tome ne javlja samo njihova propagandna mašinerija, već i ukrajinska strana, iako to još uvijek ne mora značiti brzi pad Bahmuta.

Ruski mediji su u srijedu objavili kako su njihove trupe operativno okružile Artemovsk (ruski naziv Bahmuta), što je izjavio Jan Gagin, savjetnik vršitelja dužnosti čelnika tzv. Donjecke Narodne Republike Denisa Pušilina. On je pojasnio da je glavni cilj uskoro blokirati rutu opskrbe Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu. "Artemovsk je sada u operativnom okruženju, naše snage zatvaraju obruč izvan grada. Sada se vode borbe za kontrolu autoceste Časov Jar - Artemovsk", citirale su kremaljske RIA Novosti spomenutog Pušilinova savjetnika.

Izvještaji s bojišta potvrđuju njegove riječi. Rusi su promijenili taktiku i ne udaraju direktno, nego pokušavaju zaokružiti grad i prekinuti ukrajinske opskrbne pravce. Na sjevernom dijelu, iz pravca nedavno okupiranog gradića Soledara, ruske postrojbe nastavljaju vršiti pritisak i čini se da je Krasna Hora djelomično pod njihovim nadzorom, a to je važno jer se radi o naselju na uzvisini koje dominira okolnim područjem. Na jugu su stigle do groblja u bahmutskom predgrađu, ali ga još nisu zauzele. Napad na obližnje selo Ivanivske je odbijen, ali očito je da Rusi napreduju.

Bitka za Bahmut traje toliko dugo da se skoro zaboravilo kada je počela. Još u oktobru, nakon uspješne ukrajinske ofenzive na istoku države, vojni analitičari su zaključili da Bahmut, s predratnom populacijom od 70.000 stanovnika, ima minimalnu stratešku vrijednost i da se ruski napori ondje uglavnom mogu objasniti natjecanjem među različitim elementima ruske vojske. Ofenzivu u Bahmutu vodili su borci iz skupine plaćenika Wagner, a njezin osnivač Jevgenij Prigožin na taj je način želio povećati svoj ugled u Rusiji i potvrditi se kao najbolji strateg.

Likvidacija ruske skupine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski već tada je upozoravao da su tamošnje borbe neke od najžešćih u ratu. "Ludilo ruske komande sada je tamo najvidljivije; iz dana u dan, mjesecima tjeraju ljude u smrt, tamo koncentriraju maksimalnu snagu topničkih udara", rekao je Zelenski.

U međuvremenu, Rusi su više puta pokušali zauzeti taj grad. Posljednji veći napad dogodio se ujutro 1. februara, ali Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine izvijestio je da su branitelji odbili neprijateljski napad u blizini Bahmuta. Andrij Kovaljov iz Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine izjavio je da će njihovi borci ostati u Bahmutu sve dok postoje podrumi i sposobnost držanja teritorija.

Istovremeno je Služba državne granične straže Ukrajine objavila Telegramu likvidaciju jedne ruske jurišne skupine. "Nitko od osam okupatora nije ostao živ na bojišnici", stoji u priopćenju. Rusi su pokušali opkoliti i jurišati na uporište graničara kod Bahmuta i platili su cijenu za to.

"Manevar neprijateljskih snaga uočili su operateri bespilotnih letjelica i izvršili korekciju minobacača po njima. A vojnici iz ukrajinskih rovova su potom otvorili vatru na napadače iz pješačkog naoružanja i bacača granata. Neprijateljska grupa je likvidirana u punom sastavu!", stoji u poruci Ukrajinaca.

Isto tako, unatoč tvrdnjama ruskog ministarstva obrane o zauzimanju Blahodatne, koja je pet kilometara udaljena od Bahmuta, britanska obavještajna služba procijenila je da je malo vjerojatno da će Rusija još uvijek postići značajan proboj. "Iako postoji realna mogućnost da će ruske snage ostvariti daljnje uspjehe u sektoru Bahmuta, trenutačno nemaju dovoljno slobodnih trupa u tom području", zaključuju Britanci.

Jurišna brigada

Na bahmutsku bojišnicu prije nekoliko tjedana stigle su i postrojbe dragovoljaca puka Azov, koje su se uglavnom prestale spominjati u ratnim izvještajima nakon što je u maju pao Mariupolj, a velik broj njihovih boraca je zarobljen. U međuvremenu je Azov integriran u ukrajinsku vojsku, a u utorak su objavili video koji prikazuje žestoke, bliske borbe na minimalnoj udaljenosti koje su pripadnici 3. zasebne jurišne brigade SSO Azov obavili tijekom borbene misije kod Bahmuta. Bez montaže i cenzure, puna 15-minutna verzija videa juriša pripadnika Azova na položaje wagnerovaca pokazala je osvajanje ruskih položaja.

Ali ondje više nisu isključivo wagnerovci jer odnedavno na Bahmut udaraju i profesionalne postrojbe ruske vojske. To je jedan od razloga ruskog napredovanja, zaključili su stručnjaci Instituta za ratne studije (ISW), prema kojima je uvođenje ruskih konvencionalnih snaga na bojišnicu u Bahmutu neutraliziralo Wagnerove skupine i zadržalo inicijativu za ruske operacije oko grada. I zapovjednik ukrajinske jedinice koja djeluje u Bahmutu Denis Jarolavskij potvrdio je da "super kvalificirane" ruske konvencionalne vojne postrojbe sada pomažu jurišnim jedinicama Wagnera u naporima da se opkoli Bahmut.

Još jedan ukrajinski zapovjednik Bahmutske fronte, Volodimir Nazarenko, također je potvrdio opažanja ISW-a da je rusko vojno zapovjedništvo angažiralo padobrance u ofenzivi na Bahmut. "Ruske snage nastavljaju provoditi ofanzivne operacije sjeveroistočno i jugozapadno od Bahmuta i osigurale su ograničene teritorijalne dobitke od zauzimanja Soledara 12. januara", potvrdio je ISW.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...