BITKA ZA BIHAĆ: Hoće li ‘Osmorka’ preživjeti u Krajini?

SDP na sjednici kantonalnog predsjendištva večeras odlučuje hoće li nastaviti saradnju sa NES-om, ili će pak okrenuti tabak i poletjeti u zagrljaj SDA.

  • Politika

  • 01. Feb. 2023  01. Feb. 2023

  • 0

Ko će biti novi premijer Unsko-sanskog kantona: Ambicije su u izbornoj kampanji i na plakatima isticali su Mustafa Ružnić i Šuhret Fazlić. Oba su izabrana u kantonalnu skupštinu. O ličnom sukobu ne govore, ali zajednički partneri iz Osmorke ih povezuju. Kantonalna Vlada dijelom bi mogla zavisiti i od izbora za gradonačelnika koji se održavaju u nedjelju, prenosi N1.

SDP na sjednici kantonalnog predsjendištva večeras odlučuje hoće li nastaviti saradnju sa NES-om, ili će pak okrenuti tabak i poletjeti u zagrljaj SDA.

“Nama je dato u zadatak da možemo razgovarati sa svima. Kao odgovorna politička partija ćemo se odlučiti za ono što je najbolje za SDP i naše građane. Dobro smo sarađivali s NES-om, ali bilo je i nekih problema koje smo usput probali zajedno rješavati”, navela je Fatka Kulenović iz bihaćkog SDP-a.

Prenemaganje i uslovaljavanje manjih partnera, označilo je početak razgovora između do juče nemogućih saradnika bivšeg A-SDA, dakle NES-a i SDA. Hoće li preživjeti Osmorka u Krajini?

Vidjećemo hoće li biti nastavljeni pritisci prema nama, prema NES-u hoće li biti nastavljene ucjene pojedinih političkih subjekata s kojima smo imali odlične odnose u proteklom mandatu. Vrlo brzo ćemo donijeti odluke. Ponavljam, samo nije prihvatljiva Laburistička stranka. Nećemo dozvoliti da nas kao najjači politički subjekat po broju mandata bilo ko ucjenjuje, da nas disciplinuje, uvažavajući i njih i sve što se dešava na nivou države i Federacije BiH”, podcrtao je Agan Bunić iz bihaćkog NES-a.

Vlada bi mogla zavisti i od nedjeljenjih izbora za gradonačelnika. Na upražnjeno mjesto Šuhreta Fazlića, bi njegov mladi stranački kolega Elvedin Sedić. Nastupa s pozicije favorita, jer brani osvojeno. Lokalna stranka POMAK na opštim izborima u Bihaću je imala najveću podršku, oko 1700 glasova bježali su SDA, a više nego duplo NES-u, SDP-u. Fazlić je u oktobarskoj kampanji imao plakate sa natpisom premijer, a slično je nastupao i aktuelni predsjednik Vlade Mustafa Ružnić. Ljuti protivnici, imaju nešto zajedničko - vode stranke koje “ne idu po pamet u Sarajevo”, kako to u Krajini kažu. Lokalni iskusni novinar Anel Kajtezović ne vjeruje u koaliciju SDA i NES-a, a objašnjava i bit sukoba Fazlić-Ružnić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...