NIKŠIĆEV PLES PO RUBU: Dok SDP strahuje od Lende, njihov koalicioni partner Čović ne isključuje mogućnost vraćanja starom partneru...

Poznavatelji političke scene kažu da vlast ne mora ići vertikalno.

  • Politika

  • 02. Feb. 2023  

  • 20

Iako su se nakon sastanka "Osmorke" očekivale konkretne informacije u kojem smjeru će ići koalicija na federalnoj razini, čini se da se kurs djelovanja mijenja iz dana u dan, te su se tek nakon sastanka otvorila nova pitanja i mogućnost novih koalicija. Gotovo svakodnevno se održavaju sastanci unutar stranaka ili bar one najbliže stranke, te je teško dugoročno bilo šta predvidjeti. Dok se pokušava imenovati vlada u Federaciji BiH,postavlja se pitanje, mijenja li se ona na razini države, te tko uopće ima većinu u Federaciji?

Bez obzira na to da li koaliciju u Federaciji čini podijeljena osmorka,sedmorka ili trojka plus ono što je sigurno jeste da nema formiranja federalne vlade bez imenovanja rukovodstva Federacije BiH. Sada je jasno da bi to rukovodstvo moglo činiti HDZ BiH, SDP BiH i SDA. Upravo bi SDA mogla biti ta koja bi mogla pomrsiti konce planovima Osmorke da dođu na poziciju premijera Federacije, ukoliko SDA-ov Refik Lendo ne da podršku zaimenovanje federalne vlade. Zato Nikšić najavljuje prebrojavanje.

"Zato je važno ovo prikupljanje potpisa, želimo vrlo jasno da demonstriramo da imamo većine i u Predstavničkom domu i u Domu naroda PFBiH i da pitamo šta će se desiliti ukoliko dođe do blokada u formiranju vlasti. Drugi je scenarij da bude izabran i da neće da da potpise, onda imamo blokadu jedini mehanizam za odblokiranje je u rukama OHR-a", kazao je Nermin Nikšić.

Dok SDP strahuje od SDA-ovog Lende, njihov koalicioni partner HDZ BiH ne isključuje mogućnost vraćanja starom partneru, a to je SDA. Na drugoj starni NiP je kategoričan. Narod i pravda ne pregovara sa SDA.

"Naši ljudi na terenu rade sa SDA, sa predstavnicima SDA ako pitate mene osobno ja ne", kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH

Poznavatelji političke scene kažu da vlast ne mora ići vertikalno. Sve je izvjesnije da bi SDA mogla postati ravnopravan partner u Vladi Federacije i dio većine u ovom bh. entitetu.

"Sasvim je realno očekivati u ovoj situaciji da dođe i do daljeg rasipanja osmorke, odnosno sedmorke čak i trojke. Evidentno da je proces pregovaranja, dogovaranja, oficijelno ili neoficijelno sa SDA već u toku. Vrlo je teško zaobići SDA u početku bilo danas još teže. To će značiti veliki preokret unutar same trojke odnosno sedmorke, obzirom da je taj princip SDA bio princip njihovog okupljanja. Danas je sasvim izvjesno, krajnje realno da se SDP o SDA i DF čine jednu većinu na federalnoj razini", kaže Šaćir Filandra, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

"Od političke volje SDA zavisi vlast u Federaciji. E sada hoće li to raditi SDA sa nekim bivšim članicama osmorke, jedna je od opcija. Tu mi prvo padaju na pamet SBiH i NES i stranka za nove generacije. Ali ako se pokaže da je volja bošnačkih stranaka zaista da neke od njih idu uz SDA onda će stranke hrvatskog narodnog sabora samo morati da konstatuju da njihova opcija A, nije uspješna, na federalnom nivou, praktično je nemoguće sporovesti. i tme bi se otvorio put formiranju nove federalne vlade u sastavu SDA, HDZ i neke stranke osmorke  koje bi prešle na starnu SDA. u tom slučaju bi DF morao da ispadne jer HDZ ne bi htio sa DF-om", tvrdi Milan Sitarski, beogradski analitičar blizak Čovićevom HDZ-u.

U narednim sedmicama dobit ćemo odgovore na pitanja ko će činiti vlast u Federaciji i da li će se koalicioni odnosi promijeniti ili koalicija proširiti. I da li se bira između najpoželjnijih partnera ili, pak, pozicija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...