PRVI PUT OD POČETKA RATA: U petak samit EU - Ukrajina

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sastat će se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim

  • Evropa

  • 02. Feb. 2023  

  • 0

Samit EU - Ukrajina, prvi od početka ruskog rata protiv Ukrajine prošlog februara, zakazan je za petak, javlja Anadolija.

Vrijeme i lokacija samita nisu objavljeni zbog sigurnosnih razloga.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sastat će se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

To je ujedno i prvi samit otkako je Evropsko vijeće dodijelilo Ukrajini status zemlje kandidata prošlog juna.

Očekuje se da će trojica lidera razgovarati o procesu pridruživanja Ukrajine, odgovoru Unije na rat u Ukrajini, saradnji kada je riječ o rekonstrukciji i pomoći, te u oblastima energije i povezivanja.

Očekuje se da će biti riješeno i pitanje globalne sigurnosti hrane, a na kraju sastanka će biti izdato zajedničko saopćenje.

Evropska komisija dala je mišljenje o zahtjevu za članstvo Ukrajine u EU 17. juna prošle godine, nakon čega je Kijev dobio status kandidata.

Prošlog decembra, ukrajinski parlament usvojio je nekoliko zakona koje je preporučila Evropska komisija za unapređenje procesa pridruživanja zemlje EU.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...