INSPEKCIJA IZAŠLA IZ ARCELORMITTALA: Nadležnom tužilaštvu...

(...) bit će dostavljen predmet.

  • Društvo

  • 02. Feb. 2023  02. Feb. 2023

  • 0

Okončan je nadzor Federalnog vodnog inspektorata u privrednom društvu ArcelorMittal d.o.o. u Zenici, koji je započeo u jutarnjim satima 31. januara nakon dojave aktivista za zaštitu rijeke Bosne o incidentnom zagađenju rijeke usljed izlijevanja tehnoloških otpadnih voda iz pogona Čeličana, saopćila je Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Po pribavljanju rezulata laboratorijske analize o uzorcima vode iz rijeke Bosne, sveobuhvatan izvještaj o postupanju i nalazima inspektora, s pratećom dokumentacijom, bit će dostavljeni nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH.

Proizvodnja u pogonu Čeličana je nakon incidenta bila privremeno obustavljena, a subjekt nadzora je blagovremeno pristupio sanaciji kanala te je proizvodnja ponovno pokrenuta, navodi se u saopćenju.

Inspekcijska uprava također ističe kako nije uočen pomor ribe tokom kontrola toka Bosne nizvodno od incidenta.

Podsjetimo, 31. januara, u jutarnjim satima, ekološki aktivisti i građani Zenice alarmirali su da je rijeka Bosna poprimila crvenu boju u dijelu toka blizu kompanije ArcelorMittal. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...